Apopro

Hvad er p-piller og hvad er minipiller?

Både p-piller og minipiller er hyppigt anvendte præventionsformer indeholdende hormonerne østrogen og gestagen. Østrogen er et naturligt forekommende hormon, som er et af to kvindelige hormoner, der er med til at regulere en kvindes menstruationscyklus. Gestagen er et syntetisk fremstillet hormon, der efterligner virkningen af Progesteron, som er det andet hormon, der regulerer menstruationscyklussen. 

P-piller indeholder begge typer hormoner, mens minipiller kun indeholder gestagen. Der findes to forskellige typer minipiller. Den ene type minipiller indeholder en lav mængde gestagen (traditionelle minipiller), mens den anden type indeholder en høj mængde gestagen.

Der findes flere varianter af begge slags med forskellige typer østrogen og gestagen i.

Hormonfri prævention

Hvordan virker p-piller og minipiller?

P-piller virker via flere mekanismer på grund af kombinationen østrogen og gestagen. De virker ved at forhindre ægløsningen ved at hæmme dannelsen af kønshormonerne FSH og LH, som er de overordnede hormoner, der er med til at fremme ægløsning. Slimet i livmoderhalsen bliver sej, hvilket mindsker gennemtrængeligheden for sædceller, og livmoderslimhinden påvirkes, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og udvikle sig til et foster.

Minipiller med lav gestagen-indhold forhindrer ikke ægløsning på samme måde. Beskyttelsen fra minipiller sker mest ved påvirkningen af slimen i livmoderhalsen, som mindsker gennemtrængeligheden for sædceller. Minipiller med højt gestagen-indhold virker både ved at forhindre ægløsning og ved påvirkning af slimen i livmoderhalsen.

Skal du have p-piller eller minipiller?

Om du skal have p-piller eller minipiller afhænger bl.a. af din alder, om p-pillernes eller minipillernes effekt bliver påvirket af andre faktorer, fx anden medicin eller sygdomme, og også af de bivirkninger, der er forbundet med at tage p-piller og minipiller.

P-piller og minipiller er receptpligtig medicin, og det er din læge, der vil vurdere hvilken præventionsform, der er egnet til dig.

Hvordan tager du p-piller og minipiller?

Både p-piller og minipiller beskytter allerede første dag, hvis du starter på dem på din første blødningsdag. Du kan også starte på dem på andre tidspunkter, men så træder beskyttelsen oftest først ind efter en uges anvendelse. I mellemliggende periode bør du supplere med en anden præventionsform, fx kondom for at mindske risikoen for graviditet.

For begge typer prævention er det vigtigt, at du sørger for at tage tabletterne nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Hvis du ikke tager dine tabletter regelmæssigt, kan det påvirke effekten af beskyttelsen. Der findes forskellige slags p-piller, og hvordan du skal anvende dem, afhænger af typen af p-pille. De mest anvendte p-piller er pakninger med 21 tabletter. Disse anvendes ved at indtage 1 tablet hver dag i 21 sammenhængende dage, hvorefter der holdes en pause på 7 dage. I disse 7 dage får du en menstruationslignende blødning.

Minipiller tages i 28 sammenhængende dage, uden pause, og tages også mens du har blødning. Dette gælder for begge typer minipiller.

Hvad gør du, hvis du har glemt at tage din p-pille eller minipille?

Det er forskelligt, hvordan du skal håndtere glemte tabletter, da det afhænger af, hvilken type p-pille du får, hvor lang tid der er gået, siden du skulle tage tabletten, og i nogle tilfælde også hvor langt du er i din cyklus. Det vigtigste er at følge anbefalingerne i indlægssedlen på sin p-pille- eller minipillepakning. Hvis du ikke har indlægssedlen på dig, så kan den tilgås via www.indlaegssedler.dk.

Hvis du kaster op eller får diarré inden for kort tid efter at du har taget din p-pille eller minipille, kan du risikere, at tabletten ikke bliver optaget i kroppen. Hvordan du skal forholde dig til det, kan du også læse mere om i indlægssedlen.

Hvis du mistænker, at du er gravid, er det en god idé at tage en graviditetstest.

Kan du bruge p-piller til andre formål end prævention?

P-piller hæmmer dannelsen af talg og bliver derfor i nogle tilfælde også brugt til behandling af uren hud. Der findes desuden specielle p-piller til kvinder med akne.

Kan du udskyde din menstruation med p-piller eller minipiller?

Det er muligt at udskyde sin menstruation med p-piller. Dette bør gøres i samråd med lægen, så du er sikker på, at du gør det på den rigtige måde. Du kan dog opleve at have pletblødninger, når du udskyder din menstruation, særligt i den periode hvor du normalt skulle have haft din menstruation. Du kan ikke udskyde din menstruation med minipiller.

Beskytter P-piller og minipiller mod kønssygdomme?

P-piller og minipiller beskytter ikke mod kønssygdomme, derfor bør der altid anvendes kondom under sex. Du kan se vores udvalg af kondomer her.

Hvornår kan du begynde på p-piller eller minipiller igen efter fødsel?

P-piller og minipiller kan påvirke mælkeproduktionen og dermed amning. Man bør derfor tale med sin læge eller jordemoder om, hvordan man skal forholde dig til brugen af p-piller eller minipiller efter en nylig fødsel.

Læs mere om hvordan du tager dine p-piller og meget mere på denne side

Er p-piller ikke for dig, så kan du læse mere om andre former for prævention

Har du brug for hjælp?