Apopro

Få bugt med lusene: Luseshampoo og kæmning

Hvad er lus?

Lus er en lille blodsugende parasit, som kan leve på forskellige pattedyr, alt efter hvilken art der er tale om. Der findes flere forskellige lusearter, men det er kun hovedlus, kropslus og fladlus, der kan leve på mennesker. 

Hovedlusen er den mest udbredte herhjemme, og den kan være svær at komme af med. Der er en masse råd som du kan følge, for at få bugt med lusene og for at undgå at du smittes igen og igen. 

Den mest normale type lus

Som navnet antyder, lever hovedlus i hovedbunden. Her er der varme, høj luftfugtighed og let adgang til at suge blod, hvilket giver dem de optimale betingelser. Om man har rent eller snavset hår, har ingen betydning for om lusene vil trives. Lus bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden og holder altid fast med en klo i et hårstrå. 

Lus bevæger sig sjældent længere ud i håret. At blive smittet med lus kræver meget tæt kontakt, og det tager kun ca. 30 sekunder at blive smittet med lus. 

Lus kan hverken flyve eller hoppe. De smitter ved at kravle fra ét hår til et andet. Derfor er det oftest børn der smitter hinanden under leg. 

Når du får lus

Når hovedlus suger blod fra hovedbunden, udskiller de spyt. Man kan udvikle en allergisk reaktion mod stoffer i lusespyttet og det er det, der giver kløe. Det er ikke alle, der oplever kløende hovedbund, når de har lus. Hvis det er første gang man har lus, kan der godt gå flere uger inden kløe i hovedbunden opstår. 

Langhårede får oftere lus end korthårede. Hvis man vil være sikker på ikke at få lus, skal hårlængden være kortere end ½ cm. 

Lus kan ikke overleve væk fra hovedbunden i ret lang tid, da de hurtigt vil blive svækket på grund af udtørring eller mangel på føde. Lus kan overleve i op til to døgn, men dør oftest langt tidligere, hvis den falder ud af håret. 

Lus kan leve og trives hele året rundt, men der ses ofte højsæson for lus lige efter skoleferier. 

Hvordan ser lus ud?

Lus har tre aldersfaser, og de ser forskellige ud i hver fase. De tre faser er æg, nymfe og lus. Det er vigtigt at vide, så du ved hvad du kigger efter. Luseæg er små og gennemsigtige og ligner til sammenligning skæl eller sandkorn. Æggene drysser ikke ud af håret som skæl gør, men klistrer derimod fast på håret og det er en af måderne, du kan skelne mellem de to. 

Når ægget klækker, kommer der en lusenymfe ud. Lusenymfen er lille og kan næsten ikke ses, men allerede efter 6 dage er den blevet til en fuldvoksen lus. 

De fuldvoksne lus er omkring 2-3 millimeter lange, flade og med seks ben. Farven på lusen kan variere fra lys til mørk. Har du eller dit barn lus, vil du, når du kigger nærmere på hovedbunden, normalt ikke være i tvivl. 

 

Behandling af lus

Der er flere måder at skille sig af med lusene, hvis man har været så uheldig at have fået lus. 

  • Kæmning
  • Anvende lusemiddel
  • Lusemiddel og kæmning

 

Kæmning

Håret skal kæmmes grundigt, specielt bag ørerne og i nakken. Undersøg jævnligt for lus minimum 1 gang om ugen. Gør det til en rutine f.eks. i forbindelse med bad. Undersøg altid barnet for lus, hvis der er konstateret lus blandt barnets nære kontakter f.eks. i børnehaven eller vuggestue.

  1. Kæm håret mens det er vådt og der er balsam i. 
    Så er håret lettere at kæmme og samtidig får balsam lusene til at sidde stille.
     
  2. Red først håret igennem med en almindelig kam og brug derefter tættekammen.
     
  3. Træk tættekammen igennem håret fra hårbund til hårspids i et træk. Tag en hårtot ad gangen og gør det systematisk evt. ved brug af hårklemmer, så du er sikker på at komme igennem hele håret.
     
  4. Tjek tættekam for lus ved at tørre eller banke den af på et lys stykke lyst papir f.eks. køkkenrulle. 
     

Kæmning er lettest hvis barnet sidder stille, så sørg evt. for underholdning i form af TV, tablet el.lign. 

Finder du kun æg i håret og sidder de mindre end 1 cm fra hovedbunden, så skal håret undersøges ekstra grundigt den kommende uge. Der bør kæmmes minimum hver anden dag. 

Finder man lus hos én i familien, skal resten af familien også undersøges. Er der lus i nærmeste omgangskreds, bør der undersøges hyppigt dvs. minimum hver anden dag indtil smitterisikoen er væk. 

Lusemidler

Der findes forskellige lusemidler til bekæmpelse af hovedlus. De ældre lusemidler, der indeholdt insektgifte, kunne lusene blive resistente overfor. De nyere lusemidler som bruges i dag indeholder silikone. De virker ved at lusene bliver indkapslet, så de kvæles. Det gælder f.eks. for Hedrin og de fleste af Linicins produkter. Lusene kan derfor ikke blive resistente overfor disse produkter og de virker hver gang, hvis de anvendes korrekt. 

Der findes også lusemidler som indeholder fedtsyrer, planteolie eller mineralske olier. 

Alle lusemidler er klassificeret som medicinsk udstyr.

Det er altid vigtigt at følge brugsanvisningen nøje, for det produkt som du anvender til at bekæmpe hovedlus. Det anbefales at kæmme dagen efter behandlingen, for at se om lusene er væk. Er de væk, er behandlingen lykkedes. Hvis ikke, bør behandlingen gentages. Der kan være forskellige årsager til, at behandlingen er mislykkedes. 

Vigtigt: Det anbefales kun at anvende et lusemiddel, hvis man har fundet levende lus eller æg. Er du i tvivl, om dit barn eller andre i familien har lus, må du undersøge vedkommende grundigt de næste par dage og kun behandle, hvis du finder levende lus. 

Nogle produkter kræver genbehandling, typisk efter 7 dage, hvor nye lus har gennemgået cyklus. 6-9 dage efter ægget er lagt udklækkes nye lus. Andre produkter kræver ikke genbehandling, da de dræber både lus og æg. 

Luseshampoo

  • Hedrin Once slår lus og æg ihjel ved én behandling på 15 minutter.
  • Det samme gælder for Linicin Plus shampoo og Linicin Plus solution som ud over at dræbe lus og luseæg, også forebygger nye angreb. Shampooen er til fint og glat hår, mens solution er til kraftigt og krøllet hår. Disse to produkter kræver som oftest også kun én behandling. Vi anbefaler altid at kæmme efter 7 dage, for at sikre at kuren har virket. 

Produkterne fjerner ikke de døde æg, de bliver siddende fast i håret. Ønsker man at fjerne æggene, kan det gøres ved at kæmme med en kæmmebalsam.



Barnet skal blive hjemme indtil det er blevet behandlet med et lusemiddel. Så snart den første behandling er gennemført kan barnet komme i skole, institution og til fritidsaktiviteter igen. Husk at give skole, institution mv. besked, så andre også kan blive undersøgt for lus. Det hjælper med at forebygge gensmitte af dit barn. 

Er der lus i familien?

Se mere om lus og hvordan du bekæmper dem:

Sådan bekæmper du lus

Har du brug for hjælp?