Apopro

Guide til graviditetstest og ægløsningstest

Hvornår er der bedst mulighed for at blive gravid? Og hvor tidligt kan man vide, om det er lykkedes? Ægløsnings- og graviditetstest kan være hjælpsomme værktøjer, når man ønsker at få barn.

Gode råd fra apoteket

Ægløsningstest fortæller, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid. Med en tidlig graviditetstest kan du teste allerede fem dage inden din forventede menstruation.

Oversigt: ægløsningstest

Oversigt: graviditetstest

Ægløsningstest fortæller, hvornår kvinden har ægløsning, og dermed hvornår der er størst mulighed for at blive gravid. Forud for at en kvinde får ægløsning, stiger niveauet af et bestemt hormon. Dette hormon kan spores i urinen, og det kan testen måle.

Sådan virker ægløsningstest

Der findes forskellige tests, men fælles for dem er, at de måler mængden af hormon i urinen. Testene har høj sikkerhed - 99 procent eller mere - men deres resultat kan påvirkes, forklarer farmaceut hos online apoteket Apopro, Imran Asli Biyik:
- Resultatet kan påvirkes, hvis du har drukket meget væske forud for testning, så urinen er ‘fortyndet’. Det samme gælder, hvis du måler på mere koncentreret morgenurin, hvor hormonniveauet er højere. Du bør derfor altid følge brugsanvisningen for den enkelte test.
Ved en positiv ægløsningstest er der 24-36 timer til at ægløsningen starter. Fra man har en positiv test, er der et vindue på to døgn, hvor sandsynligheden for befrugtning er størst.
Hvornår du kan begynde at tage ægløsningstest afhænger af længden på din cyklus. Det vil typisk være 11-12 dage efter sidste menstruations første dag, men du kan finde nærmere instrukser i vejledningen til testen.

Sådan virker graviditetstest

Der findes overordnet to typer af graviditetstest: Den klassiske og den tidlige graviditetstest. Begge test har en sikkerhed på mindst 99 procent. Den klassiske kan tages fra første dag, hvor menstruationen udebliver. Den tidlige kan tages fra fem dage før forventet menstruation. Denne test kan også tages efter den dag, hvor man forventer sin menstruation og virker på den måde ligesom den klassiske graviditetstest.
Ligesom ægløsningstest måler graviditetstest på koncentrationen af et bestemt hormon, og resultatet kan derfor påvirkes af, om urinen er tynd eller koncentreret. Følg derfor altid vejledningen i pakken. Visse sygdomme og visse typer af medicin, som påvirker kroppens hormoner, kan desuden også have betydning for resultatet af både ægløsnings- og graviditetstest. Derfor bør man få en graviditet bekræftet hos lægen, hvis testen er positiv.

Tips til dig, der ønsker at blive gravid

Der er visse ting, du selv kan gøre for at øge chancen for at blive gravid og for at give det ufødte barn de bedste betingelser, hvis det lykkes. Imran Asli Biyik giver dig tre tips her:

1. Undgå rygning. Rygning kan påvirke fertiliteten og være skadeligt for fosteret.

2. Dyrk motion, spis sundt og hold normalvægten. Over- og undervægt kan være forbundet med nedsat fertilitet.

3. Undgå alkohol. Alkohol kan virke skadeligt på et foster. Undgå derfor alkohol hvis du er gravid eller prøver at blive det.

Har du brug for hjælp?