Zovir
Zovir 50 mg/g er et håndkøbslægemiddel, som kan købes på apoteket. Zovir anvendes til infektioner med herpesvirus, og indeholder det aktive stof aciclovir. Aciclovir stopper væksten af vira, der forårsager forkølelsessår.
Zovir anvendes til behandling af forkølelsessår på mund, læber og i ansigtet samt ved herpes på kønsorganerne. Zovir findes som creme i tube eller med pumpe, begge i en størrelse på 2 g.
På denne side kan du læse mere om forkølelsessår og produktet Zovir:
- Hvad er forkølelsessår?
- Sådan skal du anvende Zovir
- Dosering
- Bivirkninger
- Brug ved graviditet og amning
- Opbevaring og holdbarhed
Hvad er Forkølelsessår?
Et forkølelsessår år er en betændelse, som skyldes herpesvirus (herpes simplex type I-virus.).
Symptomer på forkølelsessår
Et udbrud af forkølelsessår begynder som regel med en snurren eller prikkende fornemmelse i huden omkring munden, læberne eller andre områder. Derefter opstår der små blærer, som senere bliver til skorper.
Hos de fleste personer vil forkølelsessåret typisk forsvinde inden for 1 uge til 10 dage. Forkølelsessåret kommer ofte igen på det samme sted. Det mest almindelige område som rammes, er læberne, men forkølelsessår kan også sidde andre steder på kroppen.
Hvordan smitter forkølelsessår?
Forkølelsessår smitter kun ved direkte kontakt, fx via kys eller sex. Forkølelsessår smitter ved, at der kommer væske fra blærerne/såret ud på en andens hud eller læbe. Det kan også ske ved, at man piller i såret og derefter rører ved en andens læber (slimhinder). Derfor frarådes det altid, at kysse samt røre det angrebne område under udbrud.
Forkølelsessår kan også smitte ved oralsex, eller hvis en af parterne får virus på fingrene.
Hvem får forkølelsessår?
Et forkølelsessår kan ramme alle, men de fleste af os bliver smittet allerede som børn.
Er du først blevet smittet med forkølelsessår (herpes simplex virus (HSV-1)), så vil du altid have virussen i kroppen. Hos nogle personer vil smitten ligge i dvale i centralnervesystemet og de oplever derfor kun at få et enkelt udbrud af forkølelsessår i deres liv, mens andre er mere uheldige og rammes igen og igen.
Virussen bliver ofte genaktiveret på ny, fx efter en forkølelse, heraf navnet ”forkølelsessår” eller ved influenza. Andre oplever at deres forkølelsessår bryder ud, hvis de er mere stressede end normalt. Man kan også få forkølelsessår efter at have opholdt sig meget i solen, da kraftigt sollys også kan fremprovokere udbrud.
Hvis du ved, at du får et udbrud af kraftigt sollys, vil det være en god idé, at anvende en solcreme eller læbepomade med en høj beskyttelsesfaktor.
Sådan skal du anvende Zovir
Det anbefales, at påbegynde behandlingen med Zovir, så snart du mærker tegn på udbrud og symptomer begynder at vise sig. Det kan være ved prikken, kløe eller rødme på læberne eller i ansigtet. Behandlingen skal senest påbegyndes 24 timer efter udbrud. Tidlig behandling kan være med til at stoppe udviklingen af forkølelsessåret.
Start altid med at vaske dine hænder før du påbegynder behandlingen, men husk også at vaske dem grundigt efter påsmøring af cremen. Det er også vigtigt at undgå at gnubbe på sårene for at undgå forværring eller smittespredning. For at forhindre smittespredning, skal du også undgå at røre det angrebne område unødigt og undgå intim kontakt.
Dosering af Zovir
Voksne og børn over 2 år: Cremen påføres 5 gange daglig med ca. 4 timers mellemrum, undtagen om natten, i mindst 4 dage ved behandling på mund, læber og i ansigtet. Ved behandling af herpes på kønsorganerne påsmøres i mindst 5 dage.
Hvis der ikke er opnået heling, kan behandlingen fortsættes i op til 10 dage. Hvis læsionerne stadig ikke er væk indenfor 10 dage, bør lægen kontaktes.
Bivirkninger ved brug af Zovir
De mest almindelige bivirkninger ved Zovir 50 mg/g creme er mild udtørring og afskalning af huden. Får du værre bivirkninger, bør du altid kontakte din læge.
Må man bruge zovir, når man er gravid eller ammer?
Hvis du er gravid, må du kun bruge Zovir efter aftale med lægen.
Man kan godt anvende Zovir ved amning. Har man udbrud på brystvorterne, skal Zovir ikke anvendes lige før amning.
Hvordan skal Zovir opbevares og kan det blive for gammelt?
Tuben med Zovir kan holdes sig i op til 3 år og må ikke opbevares for koldt, det vil sige, at den ikke må komme i køleskabet.
Pumpen kan holde sig i op til 2 år. Pumpen må heller ikke opbevares på køl og heller ikke ved temperaturer over 25°C.
Er du i tvivl eller sidder du tilbage med andre spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte os på vores chat. Chatten har åben i hele vores åbningstid. På chatten sidder vores dygtige farmakonomer og farmaceuter klar til at rådgive dig om vores produkter.