Apopro
Børnesygdomme

6 børnesygdomme som du skal kende til som forælder

Hvad er børnesygdomme?

En børnesygdom er en smitsom infektionssygdom, der resulterer i dannelse af antistoffer og dermed kan opleves én gang i livet.

Disse virussygdomme betegnes som børnesygdomme, da de typisk opstår i barndommen og efterfølgende giver livslang immunitet. Men selvom de kaldes børnesygdomme, er det stadig muligt for voksne at få dem, hvis de ikke tidligere har været smittet. Her kan du læse om nogle af mest almindelige børnesygdomme.

1. Kighoste - Hvad er kighoste?

Hvad er kighoste? Kighoste er en luftvejsinfektion (forårsaget af bakterien bordetella pertussis)

Symptomer på kighoste:

  • intens hoste
  • hvæsende vejrtrækning

Symptomerne varer op til tre måneder og bliver gradvist mildere.

Spædbørn uden vaccination

Spædbørn kan være uheldige og få alvorlige forløb med kighoste, hvis de ikke er vaccineret. Vaccination giver ikke livslang beskyttelse, og immuniteten falder efter 5-10 år. Ca. 40% af kighostetilfælde i Danmark er nu hos personer over 30 år, og årligt diagnosticeres 800-1.000 tilfælde uden epidemier, men under den seneste epidemi blev over 5.000 tilfælde registreret.

Gravid med kighoste

Hvis du har mistanke om at du døjer med kighoste, og du er gravid, skal du kontakte din læge, som kan undersøge og rådgive dig.

2. Hånd-, fod- og mundsygdom

Hvad er hånd-, fod- og mundsygdom? Sygdommen er en virus.

Typiske symptomer:

  • Feber
  • Udslæt, der opstår på hænder, fødder og omkring munden i form af små blærer
  • En øm hals
  • Irritabilitet og følelse af utilpashed

Hånd-, fod- og mundsygdom er en smitsom virussygdom, der hovedsageligt rammer børn under 5 år, selvom det også kan forekomme hos ældre børn og voksne. Denne lidelse skyldes forskellige typer enterovirus, især coxsackievirus A16 og enterovirus 71.

Selvom sygdommen normalt er en mild sygdom, kan den være ubehagelig på grund af smertefulde blærer, der dannes i munden og på hænder og fødder. Sygdommen spredes let fra person til person via kontakt med inficeret spyt, afføring eller væsker fra blærerne.

Det er også vigtigt at opretholde god håndhygiejne for at forhindre spredning af virusset. De fleste tilfælde forsvinder af sig selv inden for en til to uger uden alvorlige komplikationer.

Sygdommen bør ikke forveksles med mundherpes (forkølelsessår) eller fodsved, da årsagerne og behandlingsmetoderne er forskellige. Hvis du har mistanke om, at du eller dit barn er blevet smittet med hånd - fod - mundsygdom, er det klogt at konsultere en læge for at få en nøjagtig diagnose og rådgivning om behandling.

Hvad er årsagerne til forkølelsessår, og hvilke forholdsregler kan man tage for at forebygge dem?

Læs mere om forebyggelse af forkølelsessår

3. Lussingesyge - hvad er lussingesyge?

Lussingesyge er en virus.

Blodprøveundersøgelser viser at 2 ud af 3 af alle voksne har haft lussingesyge. Ligesom forskellige andre vira, så kan man kun smittes én gang.

Symptomer på lussingesyge:

  • Feber
  • Tør hoste i et par dage
  • Evt. udslæt, når temperaturen er faldet, men feberen kan godt komme igen
  • Evt. kraftigt rødt udslæt på begge kinder

Sygdommens forløb

Sygdommen er opdelt i tre faser, og symptomerne ændrer sig over tid.

Fase 1: begynder syv dage efter smitte, og varer et par dage dage: hovedpine feber hoste led-og muskelsmerter influenzalignende symptomer (ømhed i kroppen)

Fase 2:

- Ingen symptomer i 2-5 dage, herefter:

  • Rødligt udslæt på kinderne, flytter sig til skuldre, arme og overkroppen.

Fase 3: Udslættet kommer og går i en periode på uger, og nogle tilfælde måneder. I langt de fleste tilfælde går sygdommen i sig selv, vil du gerne have bekræftet- eller afkræftet om du eller dit barn har fået lussingesyge, vil en blodprøve kunne give dig svaret.

Lussingesyge hos børn

Lussingesyge kan ikke behandles.

Og dit barn skal igennem de tre faser. For at undgå at forværre lussingesyge er god hygiejne vigtigt, dvs. det er ekstremt vigtigt for yderligere smitte

Gravid med lussingesyge

Har du ikke været smittet med lussingesyge tidligere, og er du gravid, er der risiko for at overføre virus til fosteret, som i de fleste tilfælde ikke har nogen betydning.

Derfor skal du stadig kontakte din læge, som kan undersøge og tage blodprøve. Gravide, som ikke har haft sygdommen tidligere, har risiko for at overføre virus til fosteret. Det er derfor vigtigt at tage sygdommen alvorligt, og kontakte læge med det samme, hvis du har mistanke om at være blevet smittet med lussingesyge som gravid.

4. Skarlagensfeber - Hvad er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er en halsbetændelse med udslæt, der skyldes streptokokker.

Symptomer på skarlagensfeber:

  • udslæt
  • feber
  • ondt i halsen
  • opkastninger
  • ondt i ørerne

Sygdommens forløb

Man får som regel ondt i halsen, og høj feber mellem 38 og 40 grader. Det er ikke unormalt at barnet som lider af skarlagensfeber, kaster op, eller beklager sig over at have ondt i ørerne.

Det tydeligt røde udslæt som kommer i forbindelse med sygdommen, viser sig ofte efter 1-2 dage. Udslættet viser sig i ansigtet, og man ser det også forekomme på i nakken, ved lysken, på overkroppen og rundt om kønsorganerne.

Omkring 1 uge efter at sygdommen er begynder, vil huden skalle af i håndflader og fodsåler.

Skarlagensfeber og smitte

Skarlagensfeber smitter gennem nys og hoste. Der vil typisk gå 2-5 dage før man bliver smittet med sygdommen, og udslættet viser sig som oftest 3-7 dage fra man er smittet til man får udslæt. Behandlingen omfatter en pencillinkur i 7-10 dage.

5. Tredagesfeber

Hvad er tredagesfeber (Roseolavirusinfektion)? Tredagesfeber er en almindelig sygdom hos spædbørn og småbørn.

Symptomer:

  • Pludselig høj feber, der varer i flere dage, efterfulgt af udslæt.

Udslættet består af små, lyserøde eller røde pletter eller blærer, der normalt vises på kroppen, men kan sprede sig til ansigtet og arme og ben. Udslættet forsvinder normalt inden for få dage.

6. Røde hunde

Røde hunde, også kaldet rubella, skyldes rubellaviruset. Dette virus hører til Togaviridae-familien og er en RNA-virus. Det er en smitsom sygdom, der primært spredes via dråbeinfektion fra hoste eller nys fra en inficeret person.

Vi har heldigvis set en markant reduktion i tilfælde af røde hunde, primært takket være bred vaccination. MFR-vaccinen, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, er standardpraksis for børnevaccination i mange lande. Denne vaccine har vist sig yderst effektiv og har ført til en dramatisk nedgang i røde hunde-tilfælde i mange dele af verden.

 

Vidste du? At vaccinerne mod kighoste og røde hunde er en del af det danske vaccinations program til børn.

Læs mere om børnevaccinationsprogrammet på Statens serum instituttets hjemmeside

 

Læs mere om symptomer på skoldkopper, og find ud af hvad du skal stille op hvis du har mistanke om at dit barn er blevet smittet, eller er smittet. Læs blandt andet også om helvedesild, som ligner skoldkopper.

Har du brug for hjælp?