Forkølelsessår: Sådan forebygger og behandler du
Hvorfor får man forkølelsessår og kan man gøre noget for at undgå dem? Få svarene her.
Hvorfor får man forkølelsessår og kan man gøre noget for at undgå dem? Få svarene her.
Gode råd fra apoteket
Forkølelsessår er sår på læberne med væskende blærer og rød, hævet hud. De skyldes herpes-virus, som bliver i kroppen mellem udbruddene. Man kan få udbrud, hvis immunforsvaret svækkes, så det ikke længere kan holde virusset i skak. Desuden kan kraftig sol føre til et udbrud.
Sådan forebygger du forkølelsessår
Hjælp dit immunforsvar
Herpes-virus kan komme i udbrud, når immunforsvaret svækkes. Søvn, motion, sund kost og at undgå stress er de mest effektive måder til at bevare et godt immunforsvar og dermed hjælpe immunforsvaret til at holde forkølelsessår nede.
Husk solbeskyttelse
Kraftig sol kan sætte gang i et forkølelsessår. Husk derfor altid solbeskyttelsen - også i vinterkulden. Specielt på skiferie tilbringer man mange timer udendørs og det er derfor ekstra vigtigt her.
Sådan behandler du forkølelsessår
Brug salve eller plaster
Der findes forskellige cremer med midler, som stopper væksten af virusset. Desuden findes der plastre, som giver smertelindring, mindre skorpedannelse og hurtigere heling.
Hvis du har prikken, kløe eller rødme i læben og du tror at der er et forkølelsessår på vej, kan du med fordel starte behandlingen med det samme. Det kan nemlig gøre forløbet kortere.
Undgå at røre forkølelsessåret
Rør du dit forkølelsessår, kan du både risikere at sprede smitten til andre og faktisk også til dig selv andre steder på kroppen. Det kan desuden give ar, hvis du piller i såret. Er du nødt til at røre såret, for eksempel for at smøre creme på, så husk at vaske hænder bagefter.
Gode råd fra apoteket
Hvis du har mistanke om, at der er et forkølelsessår på vej, kan du med fordel starte behandlingen med det samme for at gøre forløbet kortere.
Eksempel på creme til behandling af forkølelsessår
Eksempel på plaster til behandling af forkølelsessår