Apopro

Blindtarmsbetændelse: Hvorfor?

Blindtarmsbetændelse er en alvorlig og smertefuld tilstand, der kan ramme alle. Den kan ikke behandles med medicin. Der skal en operation til. Den er dog i dag ikke så kompliceret, og man kan ofte tage hjem igen dagen efter.

Symptomerne på blindtarmsbetændelse kan variere, men der er som regel smerter i maven, der starter omkring navlen og senere flytter sig til højre side.

Blindtarmsbetændelse, eller appendicitis acuta, er en akut betændelse i blindtarmen. Oftest begynder det med smerte omkring navlen, som til sidst flytter sig til højre side af maven. Blindtarmsbetændelse rammer normalt mennesker i 10-30 års-alderen.

Blindtarmen er et ca. 10 cm langt vedhæng på overgangen mellem tyndtarmen og tyktarmen. Navnet kommer af, at tarmen er en slags “blind vej” uden nogen kendt funktion. Blindtarmsbetændelse er relativt almindeligt, og ca. 15% vil få blindtarmsbetændelse på et tidspunkt i livet. Det kan ramme alle, men ses hyppigst hos børn og unge under 30 år. På verdensbasis ser man en nedgang i sygdommen, men man ved ikke hvorfor.

Årsag

Man kender ikke altid årsagen til blindtarmsbetændelse, men det kan opstå som følge af, at blindtarmen stoppes til med afføring og bakterier. Den smalle passage i blindtarmen gør, at slim, som produceres inde i blindtarmen, hober sig op. Da blindtarmen ikke får tømt sig, vil trykket inde i blindtarmen øges, og dette vil reducere blodcirkulationen til blindtarmen. Dette giver gode vækstvilkår for bakterier, og en infektion (betændelse) i blindtarmen kan opstå. Der er en sammenhæng mellem få fibre i kosten og blindtarmsbetændelse. En svulst eller et fremmedlegeme kan også stoppe blindtarmen til.

 

 

Symptomer

  • Smerter omkring navlen, som flytter sig til højre side i løbet af 12 timer.
  • Smerterne forværres ved bevægelse.
  • Kvalme/opkastning.
  • Manglende appetit.
  • Forstoppelse.
  • Nogle kan få diarré.
  • Enkelte får også let feber.

Symptomerne kan variere meget afhængigt af alder og blindtarmens placering. Hos ældre og små børn er symptomerne gerne diffuse og mindre tydelige, mens blindtarmen under graviditet kan ligge forskudt, sådan så smerterne er højere oppe i maven.

Behandling

En blindtarmsbetændelse kan ikke behandles med lægemidler. Hvis din læge vurderer, at du har blindtarmsbetændelse, skal du indlægges på sygehuset og have en operation, hvor man fjerner den betændte blindtarm.

Blindtarmen lader til ikke at have nogen speciel funktion, og det regnes derfor ikke for skadeligt at fjerne den.

Hvis operationen går godt, kan du tage hjem igen dagen efter. Hvis blindtarmen ikke fjernes hurtigt, vil den sprække. Normalt vil mavesmerterne så forsvinde midlertidigt, idet den sprækker. Smerten kommer dog stærkere igen efter nogle minutter eller timer. En sprækket blindtarm kan over tid føre til en farlig bughindebetændelse, der dog kan behandles. Du skal i det tilfælde forblive indlagt i nogle dage.

Har du brug for hjælp?