Hvorfor sveder jeg så meget?
Først og fremmest: Det er helt normalt at svede, og faktisk er det en god ting, selvom det ikke altid føles sådan. Sveden hjælper dig med at regulere din kropstemperatur, når du eksempelvis får det varmt eller bliver stresset.
Først og fremmest:
Det er helt normalt at svede, og faktisk er det en god ting, selvom det ikke altid føles sådan. Sveden hjælper dig med at regulere din kropstemperatur, når du eksempelvis får det varmt eller bliver stresset.
Når det er sagt, så kan det føles pinligt, irriterende og begrænsende for både børn, unge og voksne at svede meget i hverdagen. Sveden kommer ofte ubelejligt, og det kan være svært at skjule de våde pletter under armene eller få den skarpe lugt til at gå væk. Til gengæld er det nemt at blive stresset over, men det gør desværre kun det hele værre.
Hvad er koldsved?
Du kender sikkert følelsen af koldsved fra din hverdag. Måske har du haft feber. Måske har du været nervøs forud for en vigtig præsentation. Eller måske er du pludseligt blevet svimmel, fordi du havde spist og drukket for lidt. Koldsved kan opstå af mange årsager, men ens for dem alle er, at de skyldes, at hjernen sender signal til kroppen om, at der er fare på færde af den ene eller anden art. I de fleste tilfælde er der ikke grund til at være nervøs.
Nattesved - Svedture om natten
Hvis du ofte vågner badet i sved om natten eller oplever regelmæssig koldsved i din hverdag, bør du kontakte din læge, da det kan være tegn på stress, angst eller anden alvorlig sygdom.
4 almindelige årsager til, at du sveder i hverdagen
- Stress: De fleste har oplevet, at pulsen stiger før et vigtigt møde, en date eller i andre lignende situationer. Når det sker, begynder kroppen helt naturligt at svede mere.
- Hormoner: Det er normalt, at eksempelvis kvinder i overgangsalderen, gravide, unge i puberteten og personer med stofskiftelidelser oplever at svede på grund af forstyrrelser i kroppens hormoner.
- Alkohol, kaffe, krydret mad og lignende: Hvis du er glad for stærk mad, koffeinholdige drikke eller drikker alkohol en gang imellem, har du sikkert oplevet på egen krop, at den slags også kan få sveden til at pible.
- Medicin: Nogle medicinpræparater kan være medvirkende til at øge produktionen af sved i huden. Hvis du mistænker, at det er årsagen til, at du sveder, bør du kontakte din læge.
5 tips: Sådan kommer du til at svede mindre
Du kan gøre meget for at undgå sved i det daglige. Her får du vores tips til, hvordan du kommer til at svede mindre:
1. Spis mindre krydret mad og drik færre koffeinholdige drikke
Din kost har en stor betydning for din svedproduktion. Des stærkere mad du spiser, des mere vil din kropstemperatur stige, og så vil din krop forsøge at køle sig ned. Det samme gælder, hvis du drikker koffeinholdige drikke som kaffe. Du bør derfor skære ned på indtaget i dagligdagen.
2. Brug en antiperspirant
Du har svedkirtler over hele kroppen, men sveden fra dine armhuler og lyske kan give en skrappere lugt end ellers. Du kan hæmme produktionen af sved med en antiperspirant, og det er en effektiv løsning, hvis en deodorant ikke er nok. Den kan også bruges til hænder og fødder.
Se vores udvalg af antiperspirante og deodoranter
3. Vælg tøj som din hud kan ånde i
Din kropstemperatur stiger, hvis huden ikke kan komme af med varmen. Og når det sker, så vil kroppen begynde at producere sved. Det kan derfor være en god idé at bruge let og luftigt tøj, men også vælge bomuld, uld og lignende stoffer, der hjælper varmen væk fra kroppen.
4. Tag bad hver dag – og brug sæbe
Det er nærliggende at tro, at det er sveden, som lugter. Det er det ikke. Den skarpe lugt af sved opstår, når hudens bakterier kommer i kontakt med sveden. Hvis du tager et dagligt bad med sæbe, begrænser du mængden af bakterier på huden og dermed kropslugten.
5. Åndedrætsøvelser
Der er forskel på, om du sveder på grund af motion eller stress. Hvis sveden skyldes stress, kan du have gavn af meditation, yoga eller simple åndedrætsøvelser. De kan hjælpe dig med at holde pulsen i ro i stressede situationer, og det kan mindske din svedproduktion.
Forskellen på en antiperspirant og en deodorant
En antiperspirant og en deodorant er ikke helt det samme. En deodorant er god for dig, hvis du blot vil skjule lugten af sved, mens en antiperspirant hjælper dig med at mindske svedproduktionen – og dermed undgå svedskjolder under armene og sved på hænder og fødder. Det gør den ved at lægge et tyndt lag af aluminiumsalte på huden, og det gør, at kirtlerne får svært ved at frigive mere sved.
For at få mest ud af din antiperspirant kan du følge disse råd:
- Påfør antiperspiranten på tør hud – og gerne om aftenen, så den kan trænge ordentligt ind.
- Lad antiperspiranten tørre helt ind, inden du klæder dig på, så du undgår, at tøjet fjerner det hele.
Nogle oplever, at antiperspirant kan give irriteret eller rød hud. Hvis det sker for dig, kan du berolige huden med en mild plejende creme.
Du kan få antiperspirant og deodoranter på ApoPro.dk
Der er ingen tvivl om, at både sur svedlugt og fugtige plamager under armene kan være generende for de flestes hverdag. Vi har et stort udvalg af produkter, som kan mindske generne. Hvis du foretrækker en effektiv antiperspirant til armhulen, kan Perspirex Strong Roll on være et godt bud. Den beskytter i op til 5 dage. Du kan også få en lotion til hænder og fødder fra samme mærke.
Denne antiperspirant spray fra Medic kan bruges mod kraftig sved både fra armhule, hænder og fødder. Du kan også få talkum fra Apotekets. Det kan lægge en dæmper på svedproduktionen fra eksempelvis dine hænder.
Er du på udkig efter en allergivenlig antiperspirant kan du prøve Apotekets eller Decubals. Foretrækker du derimod en klassisk deodorant kan det være, at La Roche-Posays eller Avénes er noget for dig.
Antiperspirant deo roll-on
Se vores udvalg
Chat med os – dit online apotek
Du er altid velkommen til at spørge os i chatten på ApoPro.dk og på telefonen, hvis du har spørgsmål til sved og hvilke produkter, der kan hjælpe dig.
Vi er klar til at hjælpe dig.
Tag din læge med på råd
Hvis du til gengæld pludseligt begynder at svede uforholdsmæssigt meget, oplever regelmæssig nattesved eller får koldsved uden en oplagt årsag bør du kontakte din egen læge. Det kan være tegn på sygdom, og din læge kan hjælpe dig med at finde årsagen, men også igangsætte eventuel medicinsk behandling.