Apopro

Hvorfor får man øjenbetændelse?

Næsten alle vil opleve at blive ramt af øjenbetændelse mindst én gang i løbet af deres liv. Børn, voksne, ung og gammel, alle kan blive ramt. Der findes mange forskellige former for øjenbetændelse, som så også kræver forskellig behandling, og det kan være svært at finde vej i junglen af gamle husråd. Hos ApoPro.dk guider vi dig igennem, symptomer, behandling og hvad du skal gøre for at undgå at smitte andre.

Hvad er øjenbetændelse?

Øjenbetændelse er en betændelse eller irritation af øjets bindehinde dvs. det hvide af øjet og øjenlågets inderside.

Hvad gør man ved øjenbetændelse?

ApoPro.dk og Sundhedstv ønsker at gøre saglig og faglig korrekt information let tilgængeligt, gennem små informationsvideoer og rådgivning fra uddannede farmaceuter og farmakonomer via chat eller telefon.

Symptomer på øjenbetændelse

Symptomerne på øjenbetændelse er rødme, pusdannelse og tåreflåd. I slemme tilfælde ses der ømhed i øjet, lysfølsomhed og svær rødmen med hævelse.

Hvordan smitter øjenbetændelse?

Smitte sker ved berøring og via f.eks. håndklæder eller legetøj, som den smittede har været i kontakt med.

Hvad er forskellen på smitsom øjenbetændelse og ikke-smitsom øjenbetændelse?

Smitsom øjenbetændelse er øjenbetændelse forårsaget af en bakterie eller en virus. Dette vil sige, at øjenbetændelsen også kan smitte fra person til person ved f.eks. berøring.

Ikke-smitsom øjenbetændelse er øjenbetændelse forårsaget af allergi, lys eller fremmedlegemer og er derfor ikke smitsomt.

Forskellige typer af øjenbetændelse

Øjenbetændelse kan skyldes mange forskellige ting. Oftest vil det være en infektion med enten en virus eller en bakterie, men mange med allergi oplever også det, man kalder allergisk øjenbetændelse, hvor det er ens allergi, som får øjnene til at reagere. Desuden kan påvirkning af stærkt lys og støv i øjnene også give symptomer, der minder om øjenbetændelse.

Bakterielt betinget øjenbetændelse

Bakteriel øjenbetændelse vil oftest vise sig ved, at typisk kun det ene øje er angrebet. Øjet er rødt og klistrer sammen specielt efter søvn. I nogle tilfælde svier øjet også og gør ondt.

Øjenbetændelse forårsaget af en bakterie skal behandles med øjendråber udskrevet fra lægen.

Virusbetinget øjenbetændelse

Øjenbetændelse forårsaget af en virus vil ofte vise symptomer som: rødme, våde øjne og pus i øjet. Virusbetinget øjenbetændelse kommer ofte i forbindelse med en forkølelse.

Øjenbetændelse, som er forårsaget af en virus, kan man lindre ved at bruge saltvandspipetter, hvor man hælder saltvandet ud på en vatrondel og tørrer øjet fra øjenkrogen og ud. Brug ALDRIG de samme vatrondeller til begge øjne.

Allergisk øjenbetændelse

Allergisk øjenbetændelse vil oftest vise sig ved, at øjet render i vand, er lidt rødt og klør. Kløen er den væsentligste forskel på den allergiske øjenbetændelse og almindelig øjenbetændelse. Allergisk øjenbetændelse behandler man med antihistaminer enten i form af øjendråber eller tabletter.

Lysudløst øjenbetændelse

Lysudløst øjenbetændelse giver symptomer som smerter i øjet, hovedpine, rindende øjne og lysoverfølsomhed.

Øjenbetændelse forårsaget af støv og fremmedlegeme

Øjenbetændelse forårsaget af et fremmedlegeme vil oftest vise symptomer som irritation, rindende øjne og følelsen af at have noget i øjet.

Gode råd når man er ramt af øjenbetændelse

Vask hænder ofte eller anvend Alcogel, så du ikke får smittet andre.

Undgå at bruge kontaktlinser og øjen make-up mens du har øjenbetændelse og kassér eventuelt øjen make-up, du har brugt, mens du havde øjenbetændelse.

Anvend saltvandspipetter for at lindre symptomerne og skylle pus ud.

Øjenbetændelse hos børn

Ligesom med voksne, så kan børn få øjenbetændelse, som enten er udløst af en bakterie eller en virus. I langt de fleste tilfælde er det en virusinfektion, som hurtigt går over igen og som ikke kræver antibiotika. Symptomerne på en virusinfektion er let rødmen og gule klatter, specielt efter barnet har sovet. Generelt er barnet heller ikke påvirket af det, og opfører sig som det plejer. For at afhjælpe symptomerne, kan man bruge saltvandspipetter til børn, som man hælder på en vatrondel og tørrer øjnene indefra øjenkrogen og ud. Du må ikke bruge samme vatrondel til begge øjne.

Symptomerne på en bakteriel infektion er, at det typisk kun er det ene øje, der er påvirket. Øjet er rødt og gør ondt, og barnet er meget følsomt overfor lys. Hvis du mistænker, at dit barn er ramt af en bakteriel infektion, skal du kontakte lægen for at få startet en behandling..

Hvornår kan barnet komme i Institution igen?

Hvis dit barn er ramt af en virusinfektion i øjet, så må dit barn gerne komme i institution. Hvis det til gengæld er ramt af en bakteriel infektion, så må barnet først komme i institution, når det er begyndt på behandling med øjendråber.

Dette skal du IKKE gøre, hvis du har øjenbetændelse

Det gamle husråd om at rense øjet i kamillete, skal man holde sig fra. Teen indeholder bitte små partikler, som kan ridse og skade hornhinden i øjet. Hold dig derfor altid til saltpipetter, som er sterile og uden partikler.

Det er også en rigtig dårlig idé at dele øjenmake-up med andre, især når man har øjenbetændelse. Virus og bakterier kan være på f.eks. en mascarabørste, og du kan smitte andre.

Har du brug for hjælp?