Apopro

Mellemørebetændelse: disse symptomer skal du være opmærksom på

Hvad er mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse er en infektion i slimhinden i mellemøret. Denne betændelse kan opstå på grund af både virus og/eller bakterier. Når betændelsen opstår, produceres der pus, og trykket i mellemøret stiger. Dette fører til smerter og en fornemmelse af at have en prop i øret.

De hyppigste symptomer på mellemørebetændelse

Det mest almindelige symptom er ørepine, hvis der er væske eller pus i mellemøret, kan man opleve nedsat hørelse. I nogle tilfælde kan trommehinden briste, hvilket kan føre til yderligere smerter, men derefter en hurtig lindring af smerter og feber. Pus vil derefter løbe ud af øret.

Mange oplever også feber i forbindelse med mellemørebetændelse. Denne tilstand opstår ofte efter en forkølelse. Dog kan man også opleve øresmerter i forbindelse med andre infektioner i de øvre luftveje, som ikke nødvendigvis er mellemørebetændelse.

Udvalgte termometre til at holde øje med feberen med:

Ørepinen kan være værst om natten for børn. Døjer børn med mellemørebetændelse, er det ikke ualmindeligt de bliver mere pylrede, irritable og ofte får feber i den sammenhæng.

 

Læs mere om feber og find ud af hvornår man har feber.

 

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer som:

  • Rødme og hævelse bag øret.
  • Øret begynder at stritte mere end normalt.

Dette kan være tegn på mastoiditis, en alvorlig tilstand, hvor mellemørebetændelsen spreder sig til knoglen bag øret eller hjernehinderne.

Hvordan ved jeg om jeg har mellemørebetændelse?

Selvom symptomerne på mellemørebetændelse er lette at genkende, kan en lægeundersøgelse bekræfte diagnosen. Lægen kan undersøge øret og vurdere tilstanden af trommehinden. I nogle tilfælde kan en trykmåling (tympanometri) også hjælpe med at bekræfte diagnosen.

Hvordan opstår mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse kan opstå, når slimhinden i øretrompeten hæver op under en forkølelse, hvilket nedsætter evnen til at trykudligne mellemøret. Dette er især almindeligt hos små børn. Når kanalen lukker til, kan væske forblive i mellemøret, hvilket giver bakterier gode vækstforhold.

Hvordan behandles mellemørebetændelse?

Mange tilfælde af mellemørebetændelse går over af sig selv uden behov for antibiotika. Behandlingen fokuserer primært på at lindre smerter og dæmpe feber med smertestillende medicin. Hvis trommehinden brister, kan pus løbe ud af øret, hvilket ofte fører til en hurtig bedring.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre mellemørebetændelse?

Da de fleste tilfælde af mellemørebetændelse opstår efter forkølelser, er det vigtigt at tage forholdsregler, især hvis man tidligere har haft flere tilfælde af mellemørebetændelse. Det kan også være værd at overveje dræn i trommehinden, hvis man ofte får mellemørebetændelse. Det skal en øre-, næse-, halslæge afgøre efter undersøgelse af øret. Du behøver ikke en henvisning fra egen læge, for at bestille tid hos en øre-, næse-, halslæge.

Kontakt lægen

Du skal kontakte din læge, hvis du mener at være blevet ramt af mellemørebetændelse. Ud fra symptomerne vil lægen kunne afgøre, om der er tale om mellemørebetændelse.

Har du brug for hjælp?