Kløe i underlivet
De fleste kvinder oplever på et tidspunkt kløe i underlivet, og det er ikke usædvanligt samtidig at opleve svie, udflåd og rødme omkring skedeåbningen og kønslæberne. For det meste skyldes kløen, at der er kommet ubalance blandt bakterierne i skeden, at det er for tørt, eller at huden af en eller anden grund er blevet irriteret. Selvom det kan være ubehageligt og besværligt med kløe i underlivet, er det for det meste ikke farligt. Kløen kan oftest behandles med håndkøbsmedicin og plejer at forsvinde inden for en uge.
Hvad skyldes kløen?
Hvis det klør og underlivet føles irriteret, er det meget muligt, at du har fået en svampeinfektion eller bakteriel vaginose.
Svamp skyldes en overvækst af gærsvampen Candida albicans i skeden og er meget almindeligt. Bakteriel vaginose skyldes også en ubalance i bakteriefloraen, hvor de ”gode bakterier”, der normalt findes i skeden, bliver blandet med andre, mindre godartede, bakterier. Ud over kløe plejer både svamp og bakteriel vaginose at forårsage en ændring i dit udflåd.
Hvis du har svamp, kan du genkende symptomerne som hvidt, lugtfrit udflåd, der ligner hytteost, mens bakteriel vaginose plejer at give tyndt, gråt udflåd, der har en fiskeagtig lugt. Kløe i underlivet kan også skyldes, at noget har gnavet mod underlivet, at du har barberet dig, haft samleje ofte eller ikke tåler en bestemt sæbe eller vaskemiddel.
Andre årsager til kløe i underlivet
Nogle gange kan eksem, tørhed i underlivet eller en sygdom, som kaldes lichen sclerosus, forårsage kløe. Lichen sclerosus er en kronisk hudsygdom som gør, at det klør meget og mere eller mindre konstant, men værst om natten. I sjældne tilfælde kan det klø, fordi du har fået skab, fladlus eller en kønssygdom såsom klamydia, trichomonas eller kondylomer. Hvis det klør, samtidig med at du har sår eller udslæt i underlivet, er der risiko for, at du har fået herpes. I nogle tilfælde kan kløe i underlivet være et tidligt symptom på diabetes. Diabetes kan nemlig øge risikoen for tørhed og svampeinfektioner i underlivet.
Hvad kan jeg gøre ved kløen?
Kløe behandles forskelligt, alt efter hvad der forårsager den. En svampeinfektion og bakteriel vaginose plejer nemt at kunne behandles med håndkøbsmedicin, der kan købes på apoteket (Medicinsk udstyr). Hvis kløen skyldes tørre slimhinder i underlivet, behandles det normalt med østrogen eller håndkøbsmedicin i form af en fugtgivende gel.
Hvis du er i tvivl om, hvad generne skyldes, og du har udslæt i underlivet, eller det stadig klør, efter at du har prøvet en behandling med håndkøbsmedicin, skal du søge behandling. Du kan til tider f.eks. have brug for antibiotika for at blive behandlet for bakteriel vaginose.
Derudover kan man forsøge sig med følgende gode råd:
- Tør altid forfra og bagud ved toiletbesøg.
- Kløe og svie omkring skedeåbningen lindres ofte af køligt vand og/eller zinksalve.
- Vask højst 2 gange dagligt med vand, evt. med neutral, ikke parfumeret sæbe.
- Lad området blive helt tørt (brug evt. hårtørrer).
- Brug bomuldsundertøj, som skal vaskes ved høj temperatur.
- Brug ikke trusseindlæg, hvis det kan undgås.
Kan man forebygge kløe i underlivet?
Uanset hvorfor det klør i underlivet, så forværres symptomerne, hvis du vasker underlivet for ofte. Husk at skeden renser sig selv med udflåd, så der er ingen grund til at være for ivrig med hygiejnen. Ved hjælp af disse tips kan du reducere risikoen for at få kløe i underlivet:
• Kløe og svie omkring skedeåbningen lindres ofte af køligt vand og/eller zinksalve.
• Vask højst 2 gange dagligt med vand evt. med neutral, uparfumeret sæbe.
• Lad området blive helt tørt.
• Brug bomuldsundertøj og undgå trusseindlæg.