Apopro

Børneorm – symptomer, årsager og behandling

Hvad er børneorm?

Børneorm er en infektion med ormen Enterobius vermicularis. Børneormens larver udklækkes i tyndtarmen og udvikler sig over en måned til voksne orm, der lever i tyktarmen og endetarmen. Her vandrer børneormen ud gennem endetarmsåbningen om natten og lægger flere tusinde æg. Børneorm findes kun hos mennesker, og smitter derfor ikke fra dyr til mennesker eller omvendt. Når man er smittet med børneorm, kan man have få orm til flere hundrede orme.

Hvordan ser børneorm ud?

Børneormen er en lille, gulhvid orm. Ormen kan blive 8-13 mm lang og ½ mm i diameter. Hunormen er generelt større end hanormen.

Hvad er symptomerne på børneorm?

De mest almindelige symptomer på børneorm er intens kløe omkring endetarmen, især om aftenen og natten. Det er nemlig om natten at børneormen kravler ud ad endetarmens åbning for at lægge æg. På grund af den udtalte kløe vil man også kunne opleve besvær ved at sove, rastløshed og irritabilitet.

Man kan opleve at se orm i afføringen, og om aftenen/natten vil man også kunne se ormene i og omkring endetarmsåbningen.

Hvorfor får man børneorm?

Man får børneorm ved at æg fra børneormen kommer fra området omkring endetarmen op til munden. Børneorm kan smitte på forskellige måder:

  • Smitte ved kontakt med en person der har æg fra børneorm på hænderne, for eksempel ved håndtryk, hvorefter man fører disse æg op til munden.
  • Smitte gennem berøring af for eksempel håndklæder, legetøj, eller andre genstande som en smittet også har rørt ved, hvorefter man rører sig ved munden.
  • Hvis man spiser fødevarer som en person med børneorm har rørt ved, uden at have vasket hænder. Gensmitte af sig selv, for eksempel hvis man først klør sig omkring endetarmen og derefter rører sig selv ved munden uden at have vasket hænder.

Børneormens æg kan overleve udenfor kroppen i 2-3 uger, især i høj fugtighed. Derfor er god hygiejne ekstremt vigtig.

Hvordan behandler man børneorm?

Børneorm behandles ved at anvende et ormedræbende middel. Dette middel fås på recept gennem lægen. Midlet mod børneorm skal tages af hele husstanden, også af dem som ikke oplever symptomer på børneorm. Dette gør man for at undgå at familiemedlemmerne smitter hinanden, og for at sikre at alle børneorm dør.

Det ormedræbende middel virker ved at dræbe de voksne orm. Da børneormens æg ikke dræbes, er det vigtigt at man genbehandler for at dræbe de nye udklækkede orm. Behandlingen mod børneorm tages i alt 3 gange med 2 ugers mellemrum. Dette sikrer at alle æg når at klække og blive slået ihjel, og at de nye orm ikke når at lægge nye æg inden den næste behandling tages. Der kan godt gå et par dage fra man har begyndt behandling til man stopper med at se levende orm i afføringen. Dette er fordi behandlingen forhindrer børneormene i at optage næring, og de dør derfor af dette indenfor et par dage.

Udover den medicinske behandling af børneorm, er det også meget vigtigt med god hygiejne. Den smittede og husstanden bør derfor:

  • Være grundig med håndvask efter toiletbesøg og før alle måltider
  • Have kortklippede negle og holde dem rene
  • Vaske håndklæder, sengetøj og undertøj ved minimum 60 grader, og skifte dette hyppigt
  • Gøre grundigt rent i soveværelser

For at få god håndhygiejne, skal du pleje og rense dine hænder grundigt. Du kan bruge en neglebørste, for at rense snavs væk under neglene, og bruge mild håndsæbe uden parfume eller håndsæbe med økologisk aloe vera, for at blødgøre og rengøre hænderne.

I nogle tilfælde kan der komme tilbagefald af børneorm. Dette sker oftest hvis alle smittede ikke bliver behandlet samtidig, eller hvis der for eksempel i børnehave/vuggestue ikke bliver taget de nødvendige forholdsregler i forhold til hygiejne. Ved tilbagefald skal den praktiserende læge kontaktes på ny, så lægen kan tage stilling til den videre behandling.

Hvornår må man komme i institution ved børneorm?

Børn må gerne komme i institution selvom de har børneorm, så længe behandling er begyndt. Det er vigtigt at informere barnets institution om at barnet har børneorm, da institutionen har en række forholdsregler de skal tage i forbindelse med øget hygiejne og information til forældre.

Rådgivning

Hvis du mistænker du at dit barn har fået børneorm, skal du først og fremmest kontakte egen læge, hvorefter tager stilling til relevant behandling. Det er også en god idé at snakke med institutionen for at høre om der er smitte i omløb. Kontakt din praktiserende læge på ny, hvis behandlingen ikke har nogen effekt.

Har du brug for hjælp?