Vorter - Hvad er det?
Vorter indeholder en smitsom virus, der forårsager, at de ydre hudceller gradvist vokser og former en vorte. Der findes forskellige måder at behandle vorter på afhængigt af situationen, eksempelvis personens alder, antal vorter, den enkeltes immunforsvar, hvor på huden disse findes og hvilke gener vorterne fremkalder.
Vorter skyldes smitte med en virus, som kun smittes mellem mennesker. I øjeblikket kendes mere end 60 forskellige vortevirusser.
Vortevirus spottes ikke nødvendigvis med det samme, idet den vokser langsomt og der kan gå flere måneder fra man er smittet til vorten bliver synlig. Virussen forårsager, at de ydre hudceller gradvist vokser og former en vorte. De fleste vorter går væk af sig selv inden for nogle måneder eller år, når kroppen har udviklet immunitet.
Vorter er sjældne hos børn under tre år, hvorefter hyppigheden stiger i takt med alderen. Hos børn mellem fire og seks år har ca. 5 til 10 pct. vorter, hos skolebørn har 10-15 % vorter, hyppigst i 12-15 års alderen, mens cirka 15 til 20 procent af børn mellem 16 og 18 har vorter. Hyppigheden hos voksne er meget lille.
Hvordan spredes vortevirus?
Typisk smittes man via berøring af vorten eller via de virusholdige afstødte hudceller. Smitterisikoen øges dog ikke ved at vorten bløder, til gengæld øges risikoen, hvis der er små skader i huden eller hvis huden opblødes i vand eller sved. Du kan eksempelvis smitte dig selv og en anden person ved at dele håndklæder, barberblade og andre personlige ejendele. Det er dog højest usandsynligt, at du vil blive smittet hver gang du er i berøring med en vorte, idet nogle mennesker er mere disponible end andre.
Hvad er symptomerne?
Vorterne kan komme i forskellige størrelser og former. Eksempelvis kan de vises som en bule med ru overflade eller de kan være flade og bløde. Små blodårer vokser inden i vorten med henblik på at forsyne vorten med blod. Disse ses som mørke prikker i selve vorten.
Vorter er oftest smertefrie, men hvis de vokser på områder som bliver udsat for meget tryk, eksempelvis på fingre eller under fødderne, kan de være meget smertefulde. Derfor er det en god idé at tage til lægen, hvis dine vorter er til stor gene.
Hvordan bliver vorter diagnosticeret?
En læge kan som regel identificere hudvækst som værende en vorte blot ved at se på den. Lægen kan evt. tage nogle prøver af vorten og undersøge den under et mikroskop. Lægen foretager denne procedure, hvis det ikke er tydeligt, at der er tale om en vorte. Den kan også foretages, hvis hudvæksten viser sig mørkere end huden omkring vorten, hvis der er uregelmæssige lapper på huden, hvis det bløder eller hvis vorten er stor og i usædvanlig vækst.
Hvordan behandles vorten?
Der findes forskellige måder at behandle vorter på afhængigt af situationen, eksempelvis personens alder, antal vorter, den enkeltes immunforsvar, hvor på huden disse findes og hvilke gener vorterne fremkalder.
Når man starter en vortebehandling, sættes en proces i gang, hvor kroppens immunforsvar bekæmper vorten. Dette tager tid. Vortebehandling er en langvarig og tidskrævende proces, så det er afgørende at man har tålmodighed
Hvis du selv vil behandle vorten
Vælger du at behandle vorten selv, er det vigtig at starte med at gøre den fortykkede hud over vorten tynd ved beskæring med en skalpel. Hvis huden er opblødt efter et bad, kan beskæringen være lettere. Inden behandling med vortemiddel skal fortykket hud skrabes af. Man kan eventuelt anvende et plaster med salicylsyre til at ætse huden på fodvorter.
Gode råd fra apoteket
Vorter indeholder en smitsom virus, der forårsager, at de ydre hudceller gradvist vokser og former en vorte. Der findes forskellige måder at behandle vorter på afhængigt af situationen
Vorte på fingeren
Fodvorter kan efter lakering med vortemiddel, dækkes af et stykke tæt plaster for at fremme opblødningen af vorten. Fingervorter behøver dog ikke plaster.
Man kan desuden nedsætte risikoen for at smitte sig selv og andre ved at holde vorten dækket eksempelvis med neglelak eller vortemiddel. Vorten vil størkne efter påsmøring og hæmmer ligeledes væksten af vorten.
Behandling af vorter hos læge
Hos den praktiserende læge eller en hudlæge kan vorter også fryses væk ved hjælp af flydende gas. Ofte er flere frysninger nødvendige, før vorten er væk. Behandlingen er smertefuld.
Taler vi om meget genstridige vorter, kan disse behandles med laser hos hudlæge. Behandlingen er dog som regel smertefuld og kræver lokalbedøvelse med injektion og er derfor ikke velegnet til behandling af børn.
Når du vælger en behandling, anbefaler vi, at du tænker på to forhold: for det første er vorter en fredelig (dog generende) sygdom, og for det andet, er der stor sandsynlighed for, at sygdommen spontant forsvinder (50 % inden for en periode på to år). Har du vorter, som du finder meget generende, skal du kontakte din læge. Han kan enten selv behandle dig eller henvise dig til hudlæge eller hudafdeling.
Gode råd fra apoteket
- Før vortebehandlingen kan du smøre en fed creme eller salve på den omkringliggende hud, så du undgår at gøre skade på den.
- Når du behandler vorten afstødes huden, og derfor er det anbefalelsesværdigt, at du bruger en skalpel til at fjerne den døde hud efter behandlingen. Du kan også vælge at fjerne den fortrykkede hud over vorten inden selve behandlingen. Husk at kassere skalpellen efter brug, for at mindske risikoen for spredning!
- Du kan ligeledes supplere eller behandle med et plaster indeholdende 40 % salicylsyre til fodvorter, som både opløser huden og forebygger smitte.
- Efter behandlingen anbefales det, at du dækker vorten med et plaster, både for at undgå smitte men også smerter ved tryk.