Gå til hovedindhold

Tennisalbue - behandling og symptomer

Tennisalbue, eller epikondylit, er en smertefuld tilstand i albuen som skyldes en overbelastning af senerne i albuen. Man deler tilstanden op I to forskellige varianter:

Tennisalbue

Hvad er en tennisalbue?

Tennisalbue, eller epikondylit, er en smertefuld tilstand i albuen som skyldes en overbelastning af senerne i albuen. Man deler tilstanden op I to forskellige varianter:

  • Lateral epikondylit, også kaldet tennisalbue, som er en overbelastning af senerne på ydersiden.
  • Medial epikondylit, også kaldet golfalbue, som er en overbelastning af senerne på indersiden.

Smerten i albuen kommer oftest nogle dage efter overbelastningen. Man mener at smerterne skyldes små bristninger i det bindevæv der holder musklerne ned til knoglen. Disse bristninger skaber en inflammation i vævet der giver smerte. Tennisalbue går oftest i sig selv igen efter noget tid, men kan for nogle kan smerterne være langvarende.

Hvad er symptomerne på tennisalbue?

Ømhed og murrende smerter på ydersiden af albuen, der stråler til ydersiden af underarmen, håndleddet og op mod overarmen. Stivhed af albuen, især om morgenen. Smerter der fremkaldes ved stræk af håndleddet. Det kan fremkaldes ved små belastninger, fx løft af kop eller andet. Nedsat funktion af armen, det kan for eksempel være svært at løfte mindre ting, man kan tabe ting ud af hænderne og det gør ondt at arbejde med hånden.

Hvad er årsagen til tennisalbue?

Tennisalbue opstår ved hyppige og kraftfulde bevægelser af håndleddet, enten bagud bøjninger eller drejende bevægelser. Tennisalbue rammer, udover tennisspillere der belaster senerne i albuen meget, også personer i andre idrætsgrene. Tennisalbue ses dog især hos personer der udfører mange gentagne og ensformige bevægelser i deres erhverv. Det kan for eksempel være malere, murere, tømrer, mekanikere og personer der arbejder meget med PC og mus.

Hvad gør man ved en tennisalbue?

Du bør til at starte med holde pause med de aktiviteter der har fremkaldt overbelastningen. Dette bør du gøre i 1-2 uger. For at mindske belastningen på tennisalbuen bør du undgå eller begrænse aktivitet der giver smerter. Ved akut opståede smerter kan du forsøge at mindske smerten ved at anvende kølende omslag på området. Du kan for eksempel bruge en ispose der må anvendes 20 minutter ad gangen, hvor der derefter skal holdes en times pause inden du lægger is på igen. Smertestillende håndkøbslægemidler kan også anvendes i kortere perioder til at lindre smerten. Når du har fået tennisalbue bør du så snart tilstanden tillader det, starte på udstrækningsøvelser for at genoptræne albuen.

Der findes en række forskellige udstrækningsøvelser der kan anvendes. Herunder er 4 øvelser der kan bruges til genoptræning af tennisalbue.

  • Øvelse 1 Ræk armen fremad Bøj hånden maksimalt opad og nedad, træk med den anden arm. Udspændingen holdes i 20 sekunder, og gentages i alt 5 gange.
  • Øvelse 2 Armen strækkes ned langs kroppen. Håndleddet bøjes maksimalt bagud og føres ud til siden så der mærkes et stræk på ydersiden af albuen. Udspændingen holdes i 20 sekunder, og gentages i alt 5 gange.
  • Øvelse 3 Håndfladerne trykkes mod hinanden foran brystet, som når man beder. Albuerne løftes mens armene holdes foran brystet og håndfladerne forbliver samlet. Udspændingen holdes i 20 sekunder, og gentages i alt 5 gange.
  • Øvelse 4 Læg dig på knæ og hænder. Placer hænderne med tommelfingrene til siden og resten af fingrene bagud. Kroppen føres bagud indtil der mærkes et stræk i underarmene. Udspændingen holdes i 20 sekunder, og gentages i alt 5 gange.

Mange har gavn af at anvende et støttebind til tennisalbue. Et støttebind til tennisalbue anvendes i dagtimerne. Det er et støttebind der sættes lige under albuen på underarmen. Der sidder en lille pude på indersiden af støttebindet som giver et let tryk på albuen som derved giver aflastning og reducerer smerten i tennisalbuen. Normalt anvendes støttebind til tennisalbue kun til kortvarige gener. Hvis generne er vedvarende, bør lægen kontaktes.

Hvad kan lægen gøre?

Tennisalbue er oftest et forbigående problem der forsvinder af sig selv efter aflastning og genoptræningsøvelser. Hvis du oplever gener i mere end 4 uger, ellers hvis smerterne tager til bør du kontakte lægen.

Langtidsudsigter

Som oftest vil 50-70% slippe af med deres tennisalbue igen. Langtidsudsigterne er bedst hos patienter der har fået en akut tennisalbue med en klar udløsende årsag, og som har fået behandling og har aflastet hurtigt efter skaden er opstået.

Nogle oplever at deres tennisalbue bliver en kronisk tilstand. Dette vil ofte være tilfældet ved langvarige forløb uden en klar udløsende årsag til skaden og hvor man ikke er startet behandling og aflastning i tide.