Gå til hovedindhold

Stofskifte - Har du problemer med dit?

Vores stofskifte har indflydelse på rigtig mange processer i vores krop og derfor er der mange forskellige symptomer, man kan opleve, hvis stofskiftet er enten for højt eller for lavt.

stofskifte

Hvad er et stofskifte?

Det normale stofskifte

Stofskiftehormoner dannes i skjoldbruskkirtlen, som sidder foran på halsen. Den har form som en sommerfugl. Disse hormoner reguleres af TSH (thyroidea stimulerende hormon), som dannes i hypofysen, via blodet føres det ud i kroppen og stimulerer skjoldbruskkirtlen til at danne to forskellige stofskiftehormoner. TSH reguleres hele tiden ud fra mængden af hormonerne i blodbanen. Derfor vil man på mistanke om problemer med stofskiftet, ofte starte med bl.a. måle mængden af TSH i blodet, da den vil påvirkes hurtigst. Der kan også være en idé i at måle på de to hormoner fra skjoldbruskkirtlen, i daglig tale kaldet T3 og T4.

De to stofskiftehormoner påvirker alle celler i kroppen, og har indflydelse på mange forskellige processer i kroppen. Derfor vil det også være meget forskelligt hvordan den enkelte oplever det, hvis stofskiftet kommer ud af balance. I denne artikel vil der nu komme et længere afsnit om for lavt stofskifte, derefter et afsnit om forhøjet stofskifte og til sidst et kort afsnit og graviditet og stofskiftesygdom.

Lavt stofskifte

Symptomer på for lavt stofskifte

Ved for lavt stofskifte produceres der for lidt stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen. Man vil derfor kunne måle en forhøjet TSH i en blodprøve. Da kroppen vil forsøge at få skjoldbruskkirtlen til at producere flere hormoner. Man vil også kunne måle ændringer i blodet, i forhold til især T4 hormonet, som skjoldbruskkirtlen producere.

Man vil, som sagt kunne opleve mange forskellige symptomer på for lavt stofskifte, da alle celler i kroppen bliver ramt af dette. De mest almindelige symptomer er: Øget træthed, vægtøgning, fryser mere, hukommelsesbesvær, initiativløs, depression, smerter i muskler og led, tør hud og tørt hår, forstoppelse, uregelmæssige, evt. kraftige menstruationer og ufrivillig barnløshed. Nogen vil kunne opleve en hævelse af skjoldbruskkirtlen også kaldet struma, men det kan også opstå ved normalt eller forhøjet stofskifte. Man kan også opleve hævelse i ansigtet eller specifikt omkring øjnene. Andre øjenproblemer ved lavt stofskifte kan være tørre øjne. Ligeledes kan man opleve svimmelhed eller prikken i hænder og fødder. Da man i forbindelse med lavt stofskifte, bliver mere kuldskær, vil man som regel ikke have øget svedtendens.

Årsager til for lavt stofskifte

Ofte opstår lavt stofskifte, som følge af betændelse i skjoldbruskkirtlen, behandling af for højt stofskifte med radioaktivt jod eller ved operation i skjoldbruskkirtlen. Kvinder, der lige har født, vil kunne opleve for lavt stofskifte, oftest er dette en forbipasserende tilstand, men for nogen kan den kræve behandling i en periode. En række andre sygdomme øger risikoen for at udvikle lavt stofskifte, bl.a. downs syndrom, sukkersyge, leddegigt, cøliaki og autoimmune sygdomme (sygdomme hvor kroppens eget immunforsvar angriber kroppen).

Der er flere kvinder end mænd der rammes af for lavt stofskifte og samtidig øges risikoen med alderen.

Hvad kan du gøre nu?

Hvis du har mistanke om, at du lider af for lavt stofskifte, er det vigtigt at tage kontakt til din egen læge. Da symptomerne ofte er svage og udvikler sig over tid, vil de fleste have haft for lavt stofskifte en tid, når man begynder at blive opmærksom på symptomerne. Der vil også være en del af symptomerne, som man i første omgang tænker kan skyldes andre ting, f.eks. manglende søvn, stress og lignende.

Hvis man har fået konstateret for lavt stofskifte, vil man oftest blive tilbudt medicin behandling, som skal normalisere stofskiftet. Det kan tage tid før stofskiftet igen, er normaliseret. Det vil også være forskelligt hvor hurtigt, de forskellige symptomer mindskes eller normaliseres. Det er derfor vigtigt at tage medicinen og få kontrolleret stofskiftet regelmæssigt i starten, efter aftale med sin læge. Der vil, som regel skulle testes regelmæssigt i starten og når stofskiftet bliver mere stabilt, kan der gå længere tid mellem de enkelte kontroller.

Stofskiftesygdom - Sådan reagerer du

Hvis du bliver ramt af en stofskiftesygdom, kan du bl. a. søge hjælp i patientforeningen Stofskifteforeningen.

Der er forskellige undersøgelser i gang omkring lavt stofskifte og tilskud af forskellige vitaminer og mineraler, men man kan sige, at det er godt at spise en sund og varieret kost, så kroppen får de næringsstoffer, den har brug for. Man ved, at patienter med lavt stofskifte kan være længere om at opnå et vægttab og derfor skal være mere tålmodige, hvis det er det man sigter mod.

Hvornår skal du søge læge?

Man skal søge læge, hvis man oplever nogle af de symptomer, som er beskrevet ovenfor. Ligeledes skal man søge læge, hvis man er i behandling og oplever symptomer, som ikke bedres eller der kommer nye symptomer til.

Symptomer på for højt stofskifte

Ved for højt stofskifte produceres der for mange stofskiftehormoner i skjoldbruskkirtlen. Der kommer for mange hormoner i blodbanen, og det påvirker en masse processor i kroppen. Man kan opleve hjertebanken, hurtig puls, rysten på hænderne, at man taber i vægt, selvom man spiser godt, tendens til at svede mere, svært ved at udholde varme, forstyrrelser i menstruationscyklus, løs afføring, udstående øjne og evt. struma, som betyder at skjoldbruskkirtlen er hævet. Ved en blodprøve vil TSH være for lav.

Årsager til for højt stofskifte

Der kan være flere årsager til, at der opstår for højt stofskifte. Ofte opstår forhøjet stofskifte i 20-40 års alderen, men kan også opstå senere i livet. Tilstanden kan opstå efter en betændelseslignende tilstand i skjoldbruskkirtlen. Det kan opstå inden for de første 6 måneder efter, at en kvinde har født eller på grund af en virus. I begge tilfælde er det oftest en forbigående tilstand, som går over efter nogle måneder. Det er dog fortsat vigtigt at kontakte sin egen læge, da man skal sikre sig at det er årsagen og om der er behov for medicin til at normalisere tilstanden.

Der kan også være sygdomme eller mangel på f.eks. jod, der medfører for højt stofskifte. Kroppen kan danne antistoffer, som ligner TSH og derfor stimuleres skjoldbruskkirtlen til at danne flere stofskiftehormoner, selvom der reelt ikke er mangel på hormonerne. Man kender ikke den bagvedliggende årsag, der får kroppen til at danne disse antistoffer. Det vil medføre forhøjet stofskifte med nogle af ovenstående symptomer til følge.

Mangel på jod i barndommen og ungdommen, kan betyde at skjoldbruskkirtlen, danner små knuder i skjoldbruskkirtlen, som senere i livet kan give anledning til forhøjet stofskifte. Hvis ældre mennesker rammes af forhøjet stofskifte, kan det også være fordi at skjoldbruskkirtlen har mistet sin følsomhed for TSH og derfor selv danner dette hormon i skjoldbruskkirtlen.

Nogle typer af medicin eller et stort indtag af jod, kan også føre til forhøjet stofskifte.

Hvad kan du gøre nu?

Hvis du oplever at have nogle af ovenstående symptomer, er det vigtigt, at du får en aftale med egen læge, som vil kunne tage blodprøver, som hurtigt kan give en idé, om det er stofskiftet, der er årsagen. Der er flere måder at behandle forhøjet stofskifte på og alt efter årsagen, vil man nogen gange følge stofskiftet tæt. Nogen gange er det kun for en periode, at stofskiftet er påvirket, og vil selv falde tilbage til normale niveauer efter en tid. Det kan også være nødvendigt med medicinsk behandling, operation eller en radiojod behandling. Ved operation fjerner man en del af skjoldbruskkirtlen, så der på denne måde produceres mindre hormon. Ved radiojodbehandling, indtages radioaktivt jod, som samler sig i skjoldbruskkirtlen og ødelægger en del af de hormonproducerende celler. Den største risiko ved de nævnte behandlinger er for lavt stofskifte.

Besøg patientforeningen Stofskifteforeningen.

Man kan ikke direkte ændre sit stofskifte, hvis man har fået en stofskiftesygdom, men det vil fortsat anbefales at spise sundt og varieret. Der forskes netop nu om der kan være ekstra fordele, for stofskiftepatienter i at spise særlige ekstra vitaminer og mineraler.

Hvornår skal du søge læge?

Man skal søge læge, hvis man oplever ovenstående symptomer, eller hvis man ikke oplever, at den behandling der er sat i gang hjælper.

Graviditet med lavt stofskifte

Hvis man har for lavt (eller for højt) stofskifte, kan det være sværere at blive gravid. Man anbefaler også at stofskiftesygdommen er velbehandlet inden, man prøver at blive gravid. Der er øget risiko for abort, for kvinder med stofskiftesygdomme og derfor anbefales det, at de bliver fulgt tæt på en specialafdeling.

Det er dog helt normalt, at stofskiftet kan blive påvirket både under graviditeten og efter fødslen. Dog vil det som regel være forbigående, hvis man ikke har en stofskiftesygdom, før man bliver gravid, men skjoldbruskkirtlen kan simpelthen blive påvirket af de øgede hormonmængder i kroppen.