Gå til hovedindhold

Receptpligtig medicin med på rejsen

Er du på vej på ferie, og har du glemt alt om medicin på rejsen?

Receptmedicin med på ferien

Har du glemt alt om medicin på rejsen?

Det sker for de fleste, og hvis du bare har et par dage indtil afgang, kan du højst sandsynligt nå at bestille det hjem hos os – dit online apotek. Her kan du nemlig kombinere din bestilling, så du både får styr på solcreme, håndkøbsmedicin og din receptpligtige medicin.

Afhængig af, hvor længe du skal være væk, kan det være en god idé at sikre, at du ikke løber tør for din receptmedicin, før du er kommet retur. Og skulle dit fly blive aflyst, så du må blive på din feriedestination et par dage ekstra, er det ikke sjovt at løbe tør – især, hvis medicinen er en nødvendighed for dig.

Rejseapotek: Lav en liste

En god idé er at lave en liste over, hvilken medicin du tager og eventuelt får brug for i et andet land. Foruden den receptpligtige medicin, er det en god idé at medbringe et lille rejseapotek. Et rejseapotek indeholder forskellige ting, der kan være gode at have, når man rejser. Et rejseapotek kan eksempelvis bestå af en taske med solcreme og after sun, plaster (både store og små), druesukker, sovebrille, en god fugtighedscreme og støttestrømper til flyveturen.

Medicin i håndbagagen – skal du med fly?

Har du livsnødvendig medicin, anbefales det, at du medbringer det i håndbagagen. På den måde er du bedst sikret mod, at det går tabt, hvis din kuffert forsvinder. Mindre livsvigtig medicin kan også være en god idé at have på sig. Er medicinen pakket ned i din kuffert er der risiko for, at kulde og trykforhold i flyets bagagerum kan være skadeligt for medicinen. De fleste lufthavnes hjemmesider indeholder nyeste opdaterede regler om medicin ombord, og for at være forberedt så godt som muligt, er det oplagt at finde og læse disse.

Hvilken medicin kræver pillepas?

Et pillepas er som udgangspunkt relevant ved medicin, der indeholder stoffer, der virker euforiserende; altså stoffer, der går ind og påvirker centralnervesystemet. Kontakt os på chat eller telefon, hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal have pillepas.

Pillepas gælder kun i EU og for lande, der er med i Schengen-aftalen, dvs.: Bulgarien, Belgien, Cypern, Finland, Estland, Sverige, Letland, Danmark, Grækenland, Island, Frankrig, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederlandene, Norge, Luxembourg, Polen, Schweiz, Slovakiet, Portugal, Østrig, Rumænien, Slovenien, Spanien (inkl. De Kanariske Øer), Tyskland, Tjekkiet og Ungarn.

Grønland og Færøerne er ikke omfattet af Schengen-samarbejdet.

Hvis du skal rejse udenfor EU, eksempelvis til USA, Thailand eller måske Egypten, så kan der være forskellige regler, der gør sig gældende. Det er derfor en god idé at spørge ambassaden for det land, du skal besøge, om hvilke krav der er gældende netop der. Apoteket kan for disse lande ikke udstede et pillepas.

Receptpligtig medicin i udlandet

Det er gennem FMK (Fælles Medicinkort), der ordineres elektroniske recepter til indløsning på danske apoteker. Skal du indløse en dansk recept på et apotek i et andet EU-/EØS-land, er der heldigvis aftalt gensidig receptanerkendelse. Det kræver dog, at du får din læge til at udfærdige en recept på papir – papirrecepten skal ikke registreres elektronisk i FMK, men i din journal.

Det er vigtigt, at recepten indeholder disse informationer:

  • Navn og personnummer.
  • Dato for udstedelse af recepten.
  • Lægens navn, autorisations-ID, stillingsbetegnelse, kontaktoplysninger i form af telefonnummer, arbejdsadresse og land.
  • Det ordinerede lægemiddels handelsnavn og indikation herfor.
  • Lægemiddelform, mængde, styrke og dosering.
  • Lægens underskrift.

Læs nyeste retningslinjer her


Det er således ikke en umulighed at få sin receptpligtige medicin udleveret, mens du holder ferie. Rarest er det dog, at der er styr på ens helbred allerede hjemmefra, så der ikke opstår en kritisk situation.