Gå til hovedindhold

Kramper i benene

Kramper i benene er en almindelig, men ofte ubehagelig tilstand, som mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv. Typisk opstår kramperne i lægmusklen, men de kan også forekomme i lår eller fødder. kramperne kan variere i intensitet og hyppighed, og ses især efter fysisk aktivitet eller om natten.

Kramper i benene

Hvad er kramper i benene?

Kramper i benene er smertefulde sammentrækninger i musklerne i benene. Kramperne viser sig oftest i læggene, men kan også påvirke musklerne i låret og i fødderne. Kramper i benene er den samme type kramper, som du kan opleve andre steder i kroppen, for eksempel krampe i hænderne. Dog opstår kramper hyppigst i læggene. Lægkramper kan variere i intensitet og varighed. Nogle gange kan det føles som lette stik, andre gange som kraftige smerter, hvor musklerne kan være ømme i længere tid, efter krampen er overstået. Mange oplever kramperne om natten, og de kan blive hyppigere med alderen. Du kan også opleve kramper i benene efter fysisk aktivitet, især hvis du ikke har fået strukket ordentligt ud efterfølgende.


Hvorfor får du kramper i benene?

Man ved ikke helt præcist hvorfor man får lægkramper. Kramperne er dog sjældent et tegn på alvorlig sygdom. De fleste mennesker vil i løbet af deres liv opleve kramper i benene i større eller mindre grad.

Dog er der nogle tilstande eller sygdomme, som kan øge risikoen for kramper i benene.

Disse er:

  • Graviditet
  • Dehydrering
  • Forstyrrelser af elektrolytbalancen, som ofte ses ved dehydrering
  • Nervebetændelse
  • Åreforkalkning
  • Åreknuder
  • Problemer med blodomløbet
  • Diabetes type 1 og type 2
  • Stofskiftesygdomme
  • Leversygdomme
  • Dialyse
  • Visse lægemidler

Hvis du oplever kramper i benene igennem en længere periode, bør du tage kontakt til din læge.

Kramper i benene forekommer oftest efter fysisk aktivitet. Især efter mere intens aktivitet, hvor musklerne er blevet belastet i højere grad. Hvis du ikke strækker ordentligt ud efter fysisk aktivitet, kan dette øge risikoen for at få kramper. Hvis du er i dårlig form, kan du også have større risiko for kramper.

Kramperne kan også komme, når du har siddet, ligget eller stået i en anstrengende stilling, hvor lægmusklerne har været belastet i længere tid.

Mange kan opleve kramper i benene om natten. Dette kan være et symptom på Restless Legs Syndrome, også kaldet RLS. RLS viser sig ved urolige ben om aftenen, når du har lagt dig i sengen, og i løbet af natten. Denne lidelse kan være meget irriterende, men sjældent smertefuld. Hvis du ofte oplever uro i benene og lægkramper om aftenen ved sengetid eller i løbet af natten, bør du kontakte lægen for at få afklaret, om generne kan skyldes RLS.


Hvad er symptomerne på kramper i benene?

Symptomerne på kramper i benene er smertefulde sammentrækninger i musklerne. Udover sammentrækningerne kan det også være smertefuldt at bevæge musklerne.

Kramperne opstår ofte pludseligt og kan vare i 1-10 minutter ad gangen. Nogle gange kan du opleve, at kramperne gentager sig. Hvis du har konstante kramper i over 10 minutter, bør du kontakte lægen. Samtidig bør du kontakte lægen, hvis du har konstante kramper i benene.

Mange oplever kramperne om natten og får derfor en dårligere søvn, men du kan også opleve kramperne i løbet af dagen.



Hvordan behandler du kramper i benene?

Hvis du oplever et akut anfald af kramper i benene, bør du forsøge at strække musklen ud stille og roligt. Massage af den ramte muskel kan også være med til at lindre smerterne i benet. Ved kraftige muskelkramper kan du med fordel anvende ispose eller anden nedkøling for at lindre smerterne og stoppe krampen. Det er også en god idé at drikke rigeligt væske og få hvile. Du kan også prøve at bruge en spray med magnesium, der sprayes direkte på lægmusklen og kan hjælpe med at løsne muskelspændinger.

Kvinde

Kan man forebygge kramper i benene?

Da man ikke helt ved, hvorfor man får kramper i benene, er der ikke fundet en metode, man kan bruge som forebyggelse af kramperne.

Dog kan både for lidt og for meget fysisk aktivitet forværre kramperne, så et "almindeligt" aktivitetsniveau er en god idé, hvis du har tendens til kramper i benene. Nogle oplever, at daglige udstrækningsøvelser og aktivitet i musklerne, kan nedsætte hyppigheden af kramperne. Det er også vigtigt at hvile musklerne efter fysisk aktivitet og at sørge for en tilstrækkelig restitution. Under træning bør du bruge behageligt træningstøj og sko, der ikke strammer de forkerte steder. Samtidig bør du sørge for at opretholde en god væskebalance, for eksempel med sportsdrikke eller andre produkter til opretholdelse af elektrolytbalancen, for at mindske ubalance i kroppens saltbalance.

Hvis du oplever kramper i benene om natten, kan du med fordel hæve fodenden af sengen, så benene hæves.

Da nogle sygdomme øger risikoen for lægkramper, bør du sikre, at disse sygdomme er velbehandlede. Samtidig er der lægemidler, der kan forværre lægkramper, og hvis du oplever dette, bør du kontakte lægen og evt. skifte over til et andet lægemiddel.

gravid kvinde kramper i benene

Hvorfor får gravide kramper i benene?

Kramper i benene under graviditet er et meget almindeligt fænomen, og mange gravide oplever dette i større eller mindre grad. Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor gravide får kramper i benene, men man mener, at det øgede tryk på blodårene gør, at blodet får sværere ved at strømme til og fra benene. Gravide kan ofte have gavn af støttestrømper, for at få blodomløbet i benene til at fungere bedre og mindske gener. Hos ApoPro.dk har vi for eksempel Mabs Mama støttestrømper, der er specielt udviklet til gravide.

Kan kramper i benene skyldes noget mere alvorligt?

Kramper i benet er som oftest en helt ufarlig tilstand. Kramper i benene er ikke et almindeligt symptom på en blodprop i benet. Dog bør du opsøge læge, hvis kramperne varer i længere tid, og hvis smerterne er voldsomme. Blodpropper i benene giver forskellige symptomer alt efter, om blodproppen sidder i en vene eller en pulsåre. En blodprop i en vene giver symptomer i form af et hævet, spændt ben, der gør ondt. Afhængig af, hvor blodproppen sidder, kan det være foden, underbenet eller hele benet, der hæver.

En blodprop i en pulsåre giver symptomer i form af et koldt, hvidt ben, der gør ondt og bliver følelsesløst efter lidt tid. Denne type blodprop kan være livstruende og kræver øjeblikkelig lægehjælp, så du skal kontakte 112, hvis du oplever dette!