Depression: alt, du skal vide
Overgangsalderen er en naturlig del af alle kvindes liv, men for dem med eksisterende psykiske lidelser kan denne periode være særligt udfordrende, og påvirke livskvaliteten. Overgangsalder og psykiske lidelser skal tages ganske alvorligt og på ingen måde negligeres. I overgangsalderen foregår der mange forandringer i kroppen og på det psykiske plan, og perioden påvirker især kvinder med psykiske lidelser, særligt depression. Hormonfluktuationer i overgangsalderen kan forstærke følelser af tristhed og bidrage til depression. Hvis man tidligere har haft depression, f.eks. også fødselsdepression eller har oplevet store humørsvingninger i forbindelse med menstruation, så er risikoen større for også at opleve det i overgangsalderen.
Introduktion til depression
Depression er en psykisk sygdom, med mere end blot en dårlig dag eller en midlertidig følelse af tristhed og nedtrykthed. Det er en alvorlig medicinsk tilstand, der påvirker millioner af mennesker rundt om i verden.
Men hvad er depression egentlig, og hvordan kan vi genkende dens symptomer?
Hvad menes der med en depression?
Depression er en stemningsforstyrrelse, der forårsager vedvarende følelser af tristhed og tab af interesse. Det påvirker, hvordan du føler, tænker, og håndterer daglige aktiviteter. For at blive diagnosticeret med depression, skal symptomerne have været til stede i mindst to uger.
Symptomer på depression
Depression manifesterer sig gennem en række følelsesmæssige og fysiske symptomer hos både mænd og kvinder. Følelsesmæssige symptomer kan inkludere følelser af tomhed, håbløshed, irritabilitet eller endda tanker om død eller selvmord.
Depression og fysiske symptomer
Fysiske symptomer kan omfatte ændringer i appetit eller vægt, søvnforstyrrelser, eller en følelse af at være fysisk drænet.
Årsager til depression
Depression kan skyldes en række faktorer, herunder genetik, ændringer i hjernens kemiske balance, stressende livsbegivenheder, og medicinske tilstande. Det er ofte en kombination af genetiske, biologiske, miljømæssige og psykologiske faktorer.
Vidste du at?
- Flere kvinder end mænd bliver ramt af depression. 15-25% af kvinder rammes af depression, for mænd er det tal 7-12%.
- 426.000 danskere fik udskrevet antidepressiv medicin i 2020.
Diagnose af depression
For at diagnosticere depression, vil sundhedsprofessionelle typisk gennemføre en fysisk undersøgelse, interviewe patienten, og anvende specifikke diagnostiske kriterier.
En tidlig diagnose og behandling er afgørende for at forbedre livskvaliteten for dem, der lider af denne tilstand.
Behandling af depression
Behandling af depression kan inkludere medicin, såsom antidepressiva, samt terapi, herunder kognitiv adfærdsterapi eller samtaleterapi. Livsstilsændringer, såsom øget fysisk aktivitet og en sundere kost, kan også spille en vigtig rolle i behandlingen.
At leve med depression
At leve med depression indebærer daglige udfordringer, men med den rette støtte og behandling, kan mange mennesker finde veje til at håndtere deres tilstand og føre et fuldt og meningsfuldt liv.
Forebyggelse af depression
Selvom det ikke altid er muligt at forhindre depression, kan strategier som stresshåndtering og opbygning af et stærkt socialt netværk hjælpe med at reducere risikoen.
Depression i forskellige demografier
Depression påvirker mennesker af alle aldre og baggrunde, men symptomerne og udfordringerne kan variere afhængigt af demografiske faktorer som alder og køn.
Myter og misforståelser om depression
Der er mange misforståelser om depression, såsom at det blot er en følelse, man kan "ryste af sig". Disse myter kan forhindre folk i at søge den hjælp, de har brug for.
Fakta om depression
- Depression er den hyppigste psykiske lidelser i Danmark.
- Depression kan deles op i 3 grader – let, moderat og svær.
- Risikoen for at udvikle depression er øget i stressende perioder af ens liv, hvor man er udsat for en ekstra belastning.
- Man er i større risiko for at udvikle depression, hvis et nært familiemedlem har haft depression.
- Kvinder er især i risiko for at udvikle depression når de er i den fødedygtige alder samt under overgangsalderen. Begge perioder af kvinders liv, hvor hormonerne forandrer sig (graviditet, fødsel, overgangsalder) og hvor man er ekstra belastet af forandringerne i ens liv.
Ofte stillede spørgsmål omkring depression
De første tegn er tristhed, øget træthed og at man føler sig håbløs om ens liv og situation.
Ja, det kan det godt. Det vigtigste er, at man rækker ud og får hjælp f.eks. ved i første omgang at kontakte ens praktiserende læge.
Du kan f.eks. hjælpe ved at være med til at kontakte personens læge, hvis personen har svært ved selv at ringe og bede om hjælp. En deprimeret kan også have svært ved helt basale ting, som at handle og gøre rent, så du kan også hjælpe ved at støtte i disse opgaver. Og vær ikke bange for at tale med den deprimerede. Mange bliver berøringsangst for at gøre den deprimerede endnu mere trist, men tit hjælper det at tale om tingene.
Ja, det er det. Depression er længerevarende, alvorlig tristhed og kan i værste tilfælde ende med at den deprimerede ikke har lyst til at leve mere.
Depression har store konsekvenser for ens hverdag. Alt kan føles uoverskueligt og håbløst. Bare det at få mad på bordet og børstet tænder, kan føles som et umuligt bjerg at bestige. Den deprimerede har desuden nedsat selvtillid, skyldfølelse overfor sine omgivelser, koncentrationsbesvær og kan også døje med selvbebrejdelse. Hvordan depression påvirker den deprimeredes hverdag er forskelligt fra person til person, men en depression har en kæmpe indvirkning på ens liv og dagligdag.
Foreninger som understøtter personer og pårørende som er ramt af psykiske lidelser
- DepressionsForeningen - interesseorganisation og patientforening for mennesker med depression eller bipolar lidelse og for deres pårørende
- Psykiatrifonden - Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation
- SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Kontakt lægen
Denne artikel er kun et udgangspunkt for at forstå depression. Hvis du eller nogen du kender kæmper med denne tilstand, er det vigtigt at søge professionel hjælp.
Kilde: https://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/nyheder/2021/antidepressiva2020_260321, https://www.psykiatrien.rm.dk/tilbud-til-parorende/hvilken-diagnose-har-personen-du-er-parorende-til/depression---parorende-til-en-voksen, https://depressionsforeningen.dk/artikler/konsekvenser