Apopro

Tørhed i skeden

De fleste kvinder vil opleve tørhed i skeden på et tidspunkt i deres liv. Det kan være ret ubehageligt, da det kan give andre gener, såsom kløe i skeden, svie og ømhed.

Normalt forbinder kvinder tørhed i skeden med overgangsalder . Dette er ikke helt rigtigt, da det kan ske for kvinder i alle aldre, men det er dog et almindeligt symptom ved overgangsalder. Der er imidlertid mange andre årsager.

Tørhed er ubehageligt

Tørhed er et ubehageligt vaginalt symptom, der kan forekomme hos kvinder i alle aldre, men er mest almindeligt hos kvinder, der er forbi overgangsalderen. Selvom tørhed i skeden normalt er harmløst, kan det have nogle ret ubehagelige bivirkninger, såsom irritation, ømhed, unormalt udflåd og hyppigere urinvejsinfektioner. Den manglende smøring i skeden kan også medføre smerter under samleje og let blødning under sex.

Faktisk rapporterer helt op til 25 % af alle kvinder mellem 50 og 59, at de har problemer med tørhed under sex, og 16 % føler smerte. Ud over de fysiske symptomer kan tørhed være en stor følelsesmæssig belastning. Nogle kvinder har svært ved at acceptere, at deres krop ældes, andre mister tilliden til deres seksuelle evner og undgår at have sex med deres partner. Men der er ingen grund til at lide i stilhed – tørhed i skeden er nemt at behandle med produkter, som du kan købe online eller på dit lokale apotek.

Tilbage til intimunivers

Hvorfor er min skede tør?

Helt op til halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen lider af tør hud i skeden. Hvis du er en af dem, er det sandsynligvis et tegn på, at din skede ældes. I overgangsalderen falder østrogenproduktionen drastisk, så det vaginale væv bliver tyndere og mere tørt og sart. Det bliver også mere modtageligt over for infektioner. Med mindre smøring af skeden vil du være mere udsat for at opleve unormalt udflåd, irritation, ømhed og smerter under samleje.

Selvom lave østrogenniveauer på grund af overgangsalderen er den mest almindelige årsag til tør hud i skeden, er det ikke den eneste. Østrogenniveauet kan også falde hos yngre kvinder, for eksempel på grund af amning, fødsel, kronisk sygdom eller brug af p-piller. Tørhed i skeden kan også skyldes overdreven renholdelse i og omkring skeden.

Årsager til tørhed i skeden

Der er mange årsager til tørhed i skeden. En af de mest almindelige er et fald i østrogenniveauet. Østrogen er et kvindeligt hormon, der holder skeden sund ved at opretholde den normale smøring af skedevæggen samt elasticiteten og surhedsgraden. Når østrogenniveauet falder, bliver skedevæggene mindre elastiske, mere skrøbelige og mindre smurte.

Der kan være flere årsager til et fald i østrogenniveauet. Overgangsalder er en af dem, samt graviditet og amning. Strålebehandling, kemoterapi og hormonbehandling kan også påvirke dit østrogenniveau og forårsage tørhed i skeden.

Den naturlige smøring af skeden kan også påvirkes af visse former for medicin, for eksempel mod forkølelse og allergi, samt af medicinske tilstande som diabetes og forhøjet blodtryk.

Symptomer

Tørhed kan ledsages af andre vaginale gener såsom:
• Kløe
• Brændende fornemmelse
• Svien
• Ømhed
• Smerter i forbindelse med samleje

Hvad kan der gøres ved tørhed i skeden?

Da der er så mange forskellige årsager, kan det være svært at finde den rigtige behandling. En af de mest almindeligt anvendte behandlinger er at øge fugtigheden i skeden med enten geler eller glidecremer. En anden måde at behandle tørhed i skeden på er at øge østrogenniveauet.

Sørg for at vælge et produkt med naturlige ingredienser, der lindrer symptomerne og støtter den naturlige fugtbalance.

Tilbage til intimunivers

Multi-Gyn

LiquiGel

30 ml gel + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler og lindrer tørhed i skeden

Er din skede øm og irriteret? Føler du smerte under sex? Så lider du måske af tørhed i skeden. Multi-Gyn LiquiGel behandler og lindrer irritation og ubehag i forbindelse med tørhed i skeden.

Køb Multi-Gyn LiquiGel

Multi-gyn

FloraPlus

5 x 5ml enkeltdosis

Medicinsk udstyr

Behandler symptomer på svampeinfektioner i skeden

Har du kløe og smuldrende, hvidt udflåd? Så har du måske svamp i skeden. Multi-Gyn FloraPlus behandler symptomer på svamp i skeden som kløe, irritation og smuldrende, hvidt udflåd.

Køb Multi-Gyn FloraPlus

Multi-Gyn

ActiGel

50ml + applikator

Medicinsk udstyr

Behandler bakteriel vaginose

Lugt af fisk og vandigt udflåd? Så har du sandsynligvis bakteriel vaginose. Multi-Gyn ActiGel behandler bakteriel vaginose og de relaterede symptomer såsom uønsket udflåd og lugt. 

Køb Multi-Gyn ActiGel

Multi-Gyn

FemiWash

100 ml

Daglige intimpleje

Mild, sæbefri intim hygiejne wash

Vil du bruge en meget mild, ikke-irriterende vask? Multi-Gyn FemiWash renser og opfrisker intimområdet. Den er sæbefri blid og ikke-irriterende, selv for den mest følsomme, sarte hud.

Køb Multi-Gyn FemiWash

Har du brug for hjælp?