Apopro
Verdens Psoriasisdag – Psoriasis og behandling – ApoPro.dk guider dig

Psoriasis

Hvad er psoriasis?

Psoriasis kaldes også Psoriasis Vulgaris og er en hudsygdom, hvor cellerne i overhuden deler sig 7-8 gange hurtigere end hos raske. Hos nogle kan psoriasis bare være en enkelt rød plet på armen, og hos andre kan der være store områder med symptomer i form af hvid-gullige skællende plamager. Hudsygdommen er kronisk og kommer i udbrud. Nogle kan gå i lange perioder af deres liv uden at have aktive udslæt eller kun have meget milde symptomer.

Psoriasisudslættet kan give meget generende symptomer som kløe, svie og en brændende følelse. Hvis du klør i udslættet, vil du typisk kunne opleve, at du får kradset nogle af de skællende plamager af, og nedenunder vil huden ofte fremstå rød og også kunne bløde lidt.

Udover generne med kløe, svie og brændende fornemmelse i huden, så kan psoriasisudslættet også være hæmmende i ens hverdag. Fordi huden ser anderledes ud, kan det for nogle være svært at vise huden frem. Det kan fx være om sommeren, hvor andre har bare ben og arme, eller i svømmehallen, til idræt og lignende.

Kender du Psoriasisforeningen?

Psoriasisforeningen er en patientforening, som hjælper deres medlemmer til et godt liv med psoriasis.

 

Hvordan starter psoriasis?

Psoriasis udbryder typisk i 16-20-års alderen, men kan ses hos personer i alle aldre. Mænd og kvinder rammes lige hyppigt, og hudsygdommen kan udvikle sig forskelligt fra person til person og inddeles i mild, moderat og svær psoriasis. En sjælden variant af psoriasis er pustuløs psoriasis, hvor der opstår små gule blærer, generel utilpashed og feber. En anden variant hedder guttat psoriasis, som har symptomer i form af små dråbeformede pletter.

Hvad er psoriasisgigt?

Hos 5-10% af personer med psoriasis kan der også opstå psoriasisgigt (eller psoriasis artrit som det også hedder). Psoriasisgigt kan være let med en smule morgenstivhed i leddene, men det kan også være kraftigere med stærke smerter og ændringer i leddene i specielt tåled og de yderste fingerled. Men andre led i kroppen kan også blive angrebet.

 

Hvor på kroppen får man psoriasis?

Plamagerne af psoriasis kan i princippet opstå overalt på kroppen. Det ses meget sjældent i ansigtet, men typisk på knæene, albuerne og på lænden. Derudover kan der også ses psoriasis i hovedbunden, i ørerne og i neglene.

 

Hvordan behandler man en hudsygdom som psoriasis?

Hvis du har mistanke om, at du har psoriasis, bør du kontakte din læge for at få det konstateret eller afværget. Lægen vil ud fra din sygehistorie, og udseende af udslættet, kunne stille en diagnose. I tvivlstilfælde kan lægen henvise dig til en hudlæge, som kan tage en vævsprøve for at få det undersøgt nærmere.

Der findes flere behandlinger til lindring af psoriasis, men desværre ikke nogen helbredelse. Efter at være blevet diagnosticeret med psoriasis, vil lægen kunne sætte en egnet behandling i gang:

 

  • Førstevalg til behandling af psoriasis er lokalbehandling i form af cremer eller salver på recept.
  • Lider du af psoriasis i hovedbunden, vil en behandling med medicinsk shampoo kunne være relevant.

  • I svære tilfælde af psoriasis kan du også blive behandlet med tjærebade på en hudafdeling.

  • Du kan også blive behandlet med UVB-lys på det eller de steder på kroppen, der er under angreb.

  • Klimaterapi er noget, som tilbydes patienter, der er meget hårdt ramt af psoriasis og evt. psoriasisgigt. Her bliver du sendt til Det Døde Hav i Israel, hvor behandlingen går ud på at bade i det salte vand og få sol på udslættet.

  • En anden behandlingsform er med tabletter, kapsler eller indsprøjtninger. Disse behandlinger påvirker hele kroppen, og formålet med dem er at hæmme kroppens immunsystem, så aktiviteten i din psoriasis dæmpes.

  • Sidst, men ikke mindst, findes der biologiske lægemidler, men denne type behandling er meget dyr og bliver derfor kun anvendt, hvis ovenstående behandling med lægemidler, der hæmmer immunsystemet, ikke har effekt, eller hvis de giver for mange bivirkninger. Behandling med biologiske lægemidler foregår primært på hospitalerne.

 

Hvad kan du selv gøre ved psoriasis?

Hvis du har psoriasis, har du ofte også tør hud. Derfor er det altid en god idé at smøre sig ind i gode cremer med et højt fedtindhold. Ved at pleje din hud, kan du være med til at mindske nogle af de gener, som psoriasis giver; såsom kløe, svie og brændende fornemmelser i huden.

 

Der er set positiv effekt hos nogle psoriasispatienter, hvis de har skåret ned for indtaget af animalsk fedt og i stedet skruet op for indtaget af frugt, grønt og fede fisk. Men der er dog ikke noget der tyder på, at en reel kostomlægning gør en forskel ved sygdommen.

Dog ved vi, at et stort indtag af alkohol samt rygning kan have negativ effekt på psoriasis, og derfor anbefales det, at du holder dig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtag af alkohol samt at du stopper med at ryge, hvis det er relevant.

 

Smitter psoriasis?

Nej, psoriasis smitter ikke, men psoriasis er arveligt. Hvis både mor og far har psoriasis, vil barnet have 40-50% risiko for at få psoriasis.

 

Hvem får psoriasis?

Psoriasis kan ramme alle, og vi kender ikke den specifikke årsag til sygdommen, men vi ved, at den er arvelig, og at 2-3% af verdens befolkning har psoriasis. Udover at vi ved, at sygdommen er arvelig, så ved vi også, at andre faktorer kan udløse psoriasis. Det drejer sig blandt andet om infektioner, alkohol og nogle lægemidler, og derudover kan overbelastning af psyken som eksempelvis stress være en udløsende faktor. I de tilfælde hvor den bryder ud hos børn, er det sjældent, der ses en klar udløsende faktor.

 

Vores viden om din hud

Læs flere artikler om tør hud, behandling, tørre læber, eksem og hudens opbygning:

Vidste du?

Har du brug for hjælp?